Her findes en oversigt over de projekter, som har international medfinansiering og/eller internationale partnere.
Internationale projekter
Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC)
Der er tale om et 6-årigt klimatilpasningsprojekt, der forløber i perioden 1. januar 2017 til 31. december 2022. Projektet støttes af LIFE-programmet med ca 52 mio. kr. og har et samlet budget på ca. 90 mio.kr. Dertil kommer alle anlægsomkostningerne i forbindelse med realisering af de mange løsninger, som udvikles under projektforløbet.
Den overordnede målsætning med Coast to Coast Climate Challenge
Projektet ledes af Region Midtjylland, der i tæt samarbejde med de øvrige 30 partnere vil arbejde for at skabe en klimarobust region ved:
- at formulere en fælles langsigtet strategi blandt de lokale aktører, og ved
- at implementere de kommunale klimatilpasningsplaner målrettet, idet de nødvendige analyser og aktiviteter koordineres, og ved
- at identificere og forbedre ressourcer og kapaciteter blandt borgere, kommuner, forsyningsselskaber og virksomheder i vandbranchen.
Læs mere om Coast to Coast Climate Challenge på projektets hjemmeside.
Northern Connections
Northern Connections er et Interreg projekt, hvor 20 klynger, byer, regioner og videninstitutioner fra Nordsøområdet arbejder sammen om at styrke innovationskraften inden for energisektoren. Konkret skal det ske ved at få flere virksomheder til at deltage i internationale innovationssamarbejder via en styrkelse af transnationale samarbejder mellem de deltagende klynger, byer og regioner.
Projektperiode: 2016-2020.
Kontaktperson: Peder Bang, E: peder.bang@ru.rm.dk, M: 4068 6428
Link til projektet Northern Connections hjemmeside
TopSoil
Region Midtjylland leder fra 2015-2020 TOPSOIL-projektet. Det er et stort EU-projekt med partnere fra England, Tyskland, Holland, Belgien og Danmark.
I projektet arbejdes med viden og kortlægning af de øverste 20-30 meter af jordsøjlen med henblik på at opnå bedre vandkvalitet og færre oversvømmelser.
Der bliver arbejdet med problemstillinger omkring jordforurening, landbrug, oversvømmelser, vandopmagasinering og saltvandindtrængning.
Region Midtjylland er involveret i to pilotområder og arbejder blandt andet med udvikling af nye og mere effektive metoder til kortlægning af forurenede grunde i samarbejde med universiteter og vidensinstitutioner fra Danmark og Nordeuropa.
Region Midtjylland er lead partner på projektet, der har et samlet budget for de 24 partnere i projektet på ca. 55 mio. kr.
Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region (REFER-CDR)
"Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region" er et 3-årigt projekt, der forløber i perioden 1. maj 2017 til 30. april 2020.
Projektet støttes af ELENA-ordningen under den Europæiske Investerings Bank med ca. 21,5 mio. kr. til at understøtte omstilling til energieffektiv og CO2-besparende teknologi i fjernvarmen.
Der deltager 24 midtjyske naturgasfyrede fjernvarmeselskaber i projektet, som har givet tilsagn om samlede investeringer på i alt 543,7 mio. kr. Investeringerne vil reducere naturgassens anvendelse på værkerne ved at omlægge energiproduktionen til forskellige CO2-neutrale energikilder og ved at optimere fjernvarmedistributionen.
Region Midtjylland er projektleder i REFER-CDR, og sikrer udover adgang til rådgivning for de enkelte selskaber (for ca. 18,8 mio. kr. direkte rådgivning) også fælles workshops og netværksmøder med fokus på erfaringsudveksling.
Genvej til Europa - Central Denmark Culture
Genvej til Europa er et samarbejde mellem Region Midtjylland, Europæisk Kulturregion og Central Denmark EU Office (CDEU), og det er Region Midtjyllands internationale indsats på kulturområdet.
Genvej til Europa hjælper kulturprojekter med at finde vej til relevante samarbejdspartnere og støtteprogrammer i EU.
CDEU er koordinator for indsatsen, som finansieres af Region Midtjylland. Siden 2014 har Genvej til Europa hjulpet 24 projekter med ansøgninger til europæiske og nordiske fonde.
Genvej til Europa bliver ledet af en styregruppe udpeget af CDEU-kontoret, Region Midtjylland og det regionale kultursamarbejde Europæisk Kulturregion.
Genvej til Europa varetages til daglig af to medarbejdere; en i Midtjylland og en i Bruxelles, og disse medarbejdere understøttes af den øvrige EU-faglige ekspertviden på CDEU.
Kontakt
Louise Godt
EU-kulturrådgiver med base i Midtjylland
E: log@centraldenmark.eu
M: +45 25 25 03 33
Julie Sand Jørgensen
EU-kulturrådgiver med base i Bruxelles
E: JSJ@centraldenmark.eu
M: +32 499 48 92 03
Udviklingsinitiativ for Jyllandskorridoren
Udviklingsinitiativ for Jyllandskorridoren var et forprojekt under Interreg-programmet for Kattegat-Skagerrak.
Jyllandskorridoren er det geografiske transportnet, som forbinder Sydnorge og Jylland med Centraleuropa. Transportnettet inkluderer både vej, jernbane og sø. Her fragtes hver dag store mængder gods og passagerer. Transporten skaber vækst og udvikling og er vigtig for vores region, men sætter også et pres på behovet for alternative løsninger, som kan sikre CO2-reduktion samt en grøn og bæredygtig fremtid.
Region Midtjylland har sammen med Region Nordjylland samt Agder Fylkeskommune og Vestfold og Telemark Fylkeskommune i Norge arbejdet med forprojektet. Formålet har været at undersøge mulighederne for at gøre korridoren mere attraktiv og bæredygtig, samt afsøge potentialet for et egentligt hovedprojekt.
I forprojektet er der lavet analyser af transport og flaskehalse i korridoren samt været dialog med aktører i Jyllandskorridoren. Alt sammen blev præsenteret på et online seminar.
Analyserne og præsentationerne fra det online seminar kan ses på Nordisk Transportpolitisk Netværks hjemmeside her.
Projektperioden var på 9 måneder fra den 1. september 2020 til den 31. maj 2021. Parterne arbejder nu på et forslag til et hovedprojekt.
Partnere i projektet:
• Danmark: Region Nordjylland (lead partner), Region Midtjylland
• Norge: Agder Fylkeskommune (norsk projektejer), Vestfold og Telemark Fylkeskommune.
Kollektiv transport efter COVID-19 pandemien
Region Midtjylland arbejder for at gøre den kollektive transport attraktiv efter COVID-19 pandemien. Både så passagerne vender tilbage, og så den kollektive transport passer til borgernes måske ændrede transportbehov.
Regionen samarbejder med Midttrafik, Agder fylkeskommune i Sydnorge og Agder Kollektivtrafikk om udfordringen. Parterne er gået sammen i et Interreg forprojekt, hvor vi har fået midler fra Interreg ØKS til at arbejde med området. Samarbejdet giver mulighed for at lære af hinandens erfaringer, da geografi og organisering af kollektiv transport minder om hinanden.
Målet med forprojektet er få viden om, hvad der skal til, for at passagerne vil vende tilbage til den kollektive transport, samt få viden om hvordan borgernes transportbehov er i den nye normale hverdage efter COVID-19. Derudover er målet at få indblik i eksisterende viden og tiltag, som vi eventuelt kunne blive inspireret af til at gøre den kollektive transport mere attraktiv i vores region. Med projektet ønsker vi også at afklare, hvilke områder inden for kollektiv transport, som vi kan arbejde med i et flerårigt hovedprojekt, samt finde partnere, der kunne være interesserede i at samarbejde.
Baggrund for projektet
Der har under COVID-19 pandemien været stor nedgang i antal rejser med den kollektive transport, og genåbningen af samfundet er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at passagerne vender tilbage. Dette kan skyldes, at folk har fået andre transportvaner under COVID-19, f.eks. købt en bil eller begyndt at cykle til og fra arbejde, eller at der er kommet nye transportbehov, da flere kan arbejde mere hjemmefra. De nye transportbehov er dog også et mulighedsrum, da det kan tænkes, at der er en ny potentiel pendlergruppe, der vil fravælge bilen og tilvælge kollektiv trafik, når de kun skal pendle få dage om ugen.
Projektet løber fra 23. april 2021 til 22. april 2022.
Undersøgelse af borgernes transportvaner og –behov efter Covid-19
Region Midtjylland og Midttrafik har i samarbejde med Agder fylkeskommune og Agder kollektivtrafikk undersøgt borgernes nye transportvaner og transportbehov efter Covid-19. Undersøgelsens resultater er samlet i en rapport, der giver en række anbefalinger til regionens videre arbejde.
Undersøgelsen viser, at borgerne ikke er vendt tilbage til den kollektive trafik i samme omfang som før Covid-19. Der er generelt en tilbagegang i brugen af kollektiv trafik på tværs af køn, alder og område. Transporttid, ingen skift, pris og vane er vigtige faktorer, når borgerne vælger kollektiv transport. Klima og miljøhensyn er også vigtige faktorer for at vælge at rejse med bus eller tog.
Rapporten anbefaler, at man kan arbejde med forbedrede billettyper og færre skift for at få flere borgere tilbage til den kollektive trafik. Andre tiltag kan være parkér-og-rejs-løsninger, bedre busindretning til grupper eller arbejdspladser og forbedrede faciliteter ved stoppesteder og stationer.
Deltagerne fra Region Midtjylland efterspørger muligheden for at tage cykler med på rejsen. Det vil i højere grad kunne få dem til at tage kollektiv trafik. Deltagerne i Agder fylkeskommune foreslår højere vej- eller parkeringsafgifter som mulige tiltag, der kan flytte borgere tilbage i den kollektive trafik.
Undersøgelsen og rapporten er lavet af Rambøll Management. Den bygger på 750 danske og 758 norske spørgeskemainterviews og en række fokusgruppeinterviews. Undersøgelsen er lavet i november 2021.