
Region Midtjylland arbejder langsigtet med drift af afværgeanlæg og overvågning af de forureninger, der på kort sigt er helt urealistiske at fjerne, når vi ser på dem ud fra en samfundsøkonomisk betragtning. Disse forureninger vil derfor fortsat kunne udgøre en mulig trussel overfor omgivelserne i rigtig mange år.
Overvågning
Overvågning af forureninger og afværgeanlæg er vigtige og foregår ved løbende feltmålinger, hvorved vi kan følge et afværgeanlægs effektivitet eller en forurenings udvikling. Dermed kan vi sikre, at forureningen ikke udgør en aktuel trussel overfor omgivelserne og at den forbliver på et kendt og sikkert sted.
Drift af afværgeanlæg
Langvarige driftsopgaver kan fx være oppumpning af forurenet grundvand, som efterfølgende bortledes til rensningsanlæg, eller renses på stedet før det udledes til fx et vandløb. Eller en driftsopgave kan bestå i en ventilation af luften under en bolig for at sikre indeklimaet.
Driften af afværgeanlægget kan have til formål at holde en forurening i ”skak” eller på længere sigt helt at fjerne forureningen, eller i hvert fald at nedbringe forureningsgraden til et niveau under det, man kalder afskæringskriteriet.
Drift og overvågningsopgaver omfatter ofte forurening fra gamle lossepladser, forladte industrigrunde eller tidligere renserier inde i byerne. Det er altså tunge forureninger fra tidligere tiders aktiviteter, hvor man ikke vidste bedre.
Langvarige overvågninger er nødvendige, fordi det ikke altid er økonomisk forsvarligt eller ganske enkelt ikke teknisk muligt at fjerne en jordforurening. Ved hjælp af en løbende overvågning sikrer vi, at forureningen ikke udgør en aktuel trussel for omgivelserne – at vi med andre ord dermed har styr på den.
Revurdering
Gennem vores feltarbejde får vi løbende indsamlet data. Lokaliteterne tages op til revurdering - typisk med nogle års mellemrum - hvor vi bl.a. ser på risikoforholdene, om indsatsen skal ændres, om driftsøkonomien er ok eller om der er et behov for supplerende undersøgelse/data. Disse vigtige spørgsmål indgår i en revurdering, som sikrer, at vi både får kvalitet og en solid driftsøkonomi i indsatsen på lokaliteterne.
Succeskriterier
Succeskriterierne for drift og overvågningsindsatsen er at mindske følgerne af de forureninger, som truer kvaliteten i grundvand og overfladevand og som truer sundheden for borgerne i Region Midtjylland. Det skal alt sammen også ses ud fra en fornuftig samfundsøkonomisk betragtning.
Målsætning
Målet med drift og overvågning er at skabe tryghed for bl.a. boligejere samt at sikre grundvand, overfladevand og beskyttet natur, samtidig med at forureningsproblemet løses på den mest samfundsøkonomiske og bæredygtige måde.