06.10.2020 

Det hører til sjældenhederne, at regionen river huse ned. Ikke desto mindre er det blevet den bedste – og billigste – udgang på en træls forureningssag for en familie i Harlev vest for Aarhus, som i dag har fået "overdraget" en ren grund. 

Familien købte huset tilbage i 2014, men hvad ingen vidste var, at der under huset gemte sig en olieforurening fra et utæt oliefyr. 

Den olietank, der blev gravet op på parcelhusgrunden i Harlev, efter huset var blevet revet ned. Det tidligere oliefyr var skyld i en olieforurening på grunden. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland 

Den olietank, der blev gravet op på parcelhusgrunden i Harlev, efter huset var blevet revet ned. Det tidligere oliefyr var skyld i en olieforurening på grunden. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland 

I huset kunne familien lugte olie, selv om huset for længst var tilsluttet fjernvarme. Og da et vandrør sprang læk, opdagede familien forureningen fra det utætte oliefyr. Familien har været gennem alle nødvendige instanser med sagen, og har været midlertidigt fraflyttet huset i nogle år nu, fordi forurening trak op i boligen. 

Til sidst havnede sagen hos jordforureningskontoret i Region Midtjylland. 

- Det er usædvanligt, at en sag som denne bliver myndighedernes ansvar. Men når den gør, er det fordi, det ikke har været muligt at placere et ansvar i sagen, selv om familien har gjort alt, hvad den kunne. Og når det så er en sag, hvor forureningsdampe i en bolig kan påvirke menneskers sundhed, så skal vi gribe ind, forklarer civilingeniør Anja Melvej, der er teamleder i Jordforureningskontoret. 

Region Midtjylland ville normalt løse sådan en forureningsudfordring med et anlæg, der laver udluftning under gulvet i huset. Et anlæg, som regionen skal betale og drifte på ubestemt tid. Familien bad i stedet, om det var muligt at få huset revet ned og forureningen gravet væk, for at det kunne blive muligt at bygge et nyt hus - på en ren grund. En win-win for begge parter. 

På den måde kom Region Midtjylland i sidste uge til at rive et hus ned og grave forurening og olietank op. En løsning, der i runde tal koster der halve af at skulle etablere og drifte et udluftningsanlæg. 

Anja Melvej Hermansen

Anja Melvej 
Teamleder

E: anja.melvej@ru.rm.dk
T: 7841 1906
M: 2459 7524

Kontor: Jordforurening