04.12.2017

Iværksættervirksomheden Ceptu i Aarhus har hurtigt lanceret appen FieldSence på det danske marked. Medfinansiering fra Innovationsfonden har skubbet Ceptu frem over stepperne og oveni pengene givet gejst og fuld tiltro til forretningsfilosofien.

Det er en lang, tung og tidskrævende proces at udvikle et nyt produkt, hvis det skal pakkes med viden, forskning og teknologi. Men offentlige midler til innovation fra Innovationsfondens InnoBooster-program har bidraget til at speede processen op i iværksættervirksomheden Ceptu.

- Innovationsfonden har været en stor hjælp for vores start-up virksomhed og givet os et kæmpe skub fremad mod det færdige produkt, siger Ceptus grundlægger John Smedegaard.

Han er en del af holdet bag Ceptu, som består af forhenværende og nuværende studerende på Aarhus Universitet. De 8 medarbejdere arbejder ihærdigt på at bygge bro mellem forskning og brug af teknologi i landbruget.

Allerede i løbet af datalogi-studiet på Aarhus Universitet fik John Smedegaard sammen med andre en god idé. De ville udvikle en app, som kan hjælpe landmænd og plantekonsulenter med at overvåge marker ved hjælp af satellitter.

- Landmanden sparer tid, når han kan nøjes med at tage på inspektion til marker, hvor der er problemer f.eks. med vandmangel. Det gavner hans bundlinje, at han bruger sin tid, hvor der er mest behov for det, fortæller John Smedegaard om forretningsfilosofien.

Idéen viste sig at være så god, at John Smedegaard straks efter studiet fik bevilget medfinansiering på knap 250.000 kr. fra Innovationsfondens InnoBooster programmet til at lave en prototype færdig og få appen testet. Den blev tidligere på året lanceret på det danske marked og fungerer på smartphone, tablet og web.

John Smedegaard har netop præsenteret appen på Agromek og oplevet stor interesse fra landmænd for at få FieldSence til at holder dem opdateret om, hvordan deres afgrøder trives ved hjælp af billeder fra satellitter. Han er vendt tilbage til virksomheden med både ordrer og potentielle kunder i tasken.

Men ikke kun pengene fra Innovationsfonden er vigtige for Ceptu, understreger han.

- Pengene rækker langt i en start-up virksomhed. Men det er samtidig en blåstempling, at fonden kan se forretningspotentialet i vores produkt. Det har i den grad givet os gejst og troen på, at vi er på den helt rette vej. Det er vi taknemmelige for, siger direktøren.

Ceptu fik med bevillingen fra InnoBooster råd til at hyre en medarbejder mere på deltid, og han viste sig at være så god, at han nu er fastansat. Dermed har tilskuddet allerede skabt det første job. Og John Smedegaard forventer, at det bliver til flere de kommende år.

Lige nu arbejder Ceptu på højtryk på at forbedre FieldSense med en udvidelse af produktet, som lanceres i februar.

- Som en udviklingsvirksomhed kommer vi til at forbedre produktet løbende. Vi håber at nå ud til endnu flere landmænd i 2017 og hjælpe dem med at holde øje med deres marker, så de kan øge deres udbytte, siger John Smedegaard.

Ceptu har selv haft stort udbytte af den offentlige medfinansiering til innovation. Og det glæder udviklingsdirektør i Region Midtjylland Kim Kofod Hansen.

- Rigtig mange midtjyske virksomheder har ligesom Ceptu allerede haft gavn af Innovationsfondens InnoBooster-program. Men vi vil gerne have, at endnu flere får del i de mange millioner kroner, der er afsat til at støtte samarbejdet mellem forskere og virksomheder, siger Kim Kofod Hansen.

Region Midtjylland indgår nu en 3-årig samarbejdsaftale med Innovationsfonden. Den betyder bl.a., at iværksættere og mindre virksomheder kan få et personligt møde med René Damkjer, som er Innovationsfondens nye mand i det midtjyske.

Han kan bl.a. oplyse virksomhederne om, hvordan de kan få støtte til at ansætte en højtuddannet medarbejder eller samarbejde med universiteter eller andre videninstitutioner om udvikling af nye produkter eller services. Ligesom han gerne tager ud til virksomhederne.

- Det giver en bedre forståelse at møde virksomhederne i deres egne omgivelser, frem for at de skal komme til mit kontor i Aarhus eller Herning. Innovationsfondens succes er, at virksomhederne får succes og vokser, siger René Damkjer.

Og John Smedegaard forventer da også, at grunden er lagt til gedigen vækst i Ceptu de kommende år med nye produkter baseret på forskning.

Faktaboks

En samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og Innovationsfonden bringer ny viden i spil hos iværksættere og små og mellemstore virksomheder i Midtjylland med særlig fokus på deres behov.

Innovationsfonden investerer mellem 50.000 kr. og 5 mio. kr. i nyskabende produkt- eller procesorienterede projekter med et stærkt forretningsmæssigt potentiale, hvor ny viden bringes i spil. Virksomheden investerer selv 2/3 og Innovationsfonden den sidste tredjedel.
Se mere på www.innovationsfonden.dk eller ring til InnoBoosters hotline i Midtjylland på 7015 1619