05.01.2017

Engsko A/S United Milling Systems vil fyre op under omsætningen efter samarbejde med forskere om sundhedsværdien i fuldkornsmel. Innovationsfonden medfinansierer forskersamarbejdet, der ifølge virksomhedens direktør åbner døren til nye kunder globalt og en fordobling af omsætningen indenfor fem år.

I Randers er virksomheden Engsko A/S United Milling Systems klar til at kapre nye kunder globalt efter Innovationsfondens InnoBooster-program har banet vej for et samarbejde med forskere
på Københavns Universitet. Forskerne har vist, at fuldkornsmel er mere smagfuldt og sundere for forbrugerne end hvidt mel.

Det er i den grad vand på Engskos mølle, for virksomheden producerer møllesten og stenkværne, som også maler kornkernerne, der indeholder størstedelen af vitaminer, proteiner, mineraler og kostfibre.

Med dokumentationen fra Københavns Universitet har Engsko fået et solidt fundament til at kaste sig ud i eksport til de store melfabrikker, der traditionelt udelukkende maler hvidt mel.

- Det var vigtigt for os at få undersøgt næringsværdien i fuldkornsmel sammenlignet med hvidt mel. Vi har fået hjælp til at skrive en ansøgning og fik hurtigt bevilget 280.000 kr. til et forskningsprojekt med specialister i fuldkornsmel på Københavns Universitet, fortæller direktør Leif Madsen.

I Danmark bruger kunder som Aurion, Skærtoft Mølle, Fru Møllers Mølleri og Falslevgaard allerede møllestenskværne fra Engsko. Men virksomheden ønsker også store møllerier blandt kunderne, og med dokumentationen fra universitetet bliver det lettere, vurderer direktøren.

- Når vi har forsøgt at komme ind hos de store møllerier, har de typisk spurgt, om vi har nogen beviser på, at det giver sundere mel. Det har vi nu sort på hvidt. Det vejer tungt, at vi har dokumentation fra et anerkendt universitet, og vi slipper for yderligere diskussioner, siger Leif Madsen.

På virksomheden i Randers er der ansat 10 medarbejdere indenfor salg og marketing. Produktionen af møllesten foretages i dag af et datterselskab i Etiopien. Hidtil er de primært afsat til udviklingslande, men USA og Europa er ifølge direktøren nye lovende markeder.

- Nu har vi et overbevisende dokument, og det havde vi aldrig fået i hus alene. Vores lille organisation har ikke kompetencer til at sætte en ansøgning til Innovationsfonden sammen på den helt rigtige måde. Det har vi kvit og frit fået hjælp til, og det er vi dybt taknemmelige for, siger Leif Madsen.

Han har for alvor fået blod på innovations-tanden og har planer om en ny ansøgning til Innovationsfonden. Det glæder udviklingsdirektør i Region Midtjylland Kim Kofod Hansen.

- Rigtig mange midtjyske virksomheder har ligesom Engsko allerede haft gavn af Innovationsfondens InnoBooster-program. Men vi vil gerne have, at endnu flere får del i de mange millioner kroner, der er afsat til at støtte samarbejdet mellem forskere og virksomheder, siger Kim Kofod Hansen.

Region Midtjylland indgår nu en 3-årig samarbejdsaftale med Innovationsfonden. Den betyder bl.a., at iværksættere og mindre virksomheder kan få et personligt møde med René Damkjer, som er Innovationsfondens nye mand i det midtjyske.

Han kan bl.a. oplyse virksomhederne om, hvordan de kan få en hjælpende hånd til at ansætte en højtuddannet medarbejder eller samarbejde med universiteter eller andre videninstitutioner om udvikling af nye produkter eller services. Ligesom han gerne tager ud til virksomhederne.

- Det giver en bedre forståelse at møde virksomhederne i deres egne omgivelser, frem for at de skal komme til mit kontor i Aarhus eller Herning. Innovationsfondens succes er, at virksomhederne får succes og vokser, siger René Damkjer.

På Engsko i Randers er der allerede skabt to nye job som følge af udvikling og forsker-samarbejdet. En eksport manager og en marketingmedarbejder. Direktøren forventer, at det kun er starten, og at omsætningen fordobles indenfor fem år.

- For mindre virksomheder som vores uden egen udviklingsafdeling er offentlige midler til innovation et fremragende middel til at højne standarder, som ellers ville blive udført senere. Og i nogle tilfælde ikke udført, siger Leif Madsen.


Faktaboks

En samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og Innovationsfonden bringer ny viden i spil hos iværksættere og små og mellemstore virksomheder i Midtjylland med særlig fokus på deres behov.

Innovationsfonden investerer mellem 50.000 kr. og 5 mio. kr. i nyskabende produkt- eller procesorienterede projekter med et stærkt forretningsmæssigt potentiale, hvor ny viden bringes i spil. Virksomheden investerer selv 2/3 og Innovationsfonden den sidste tredjedel.
Se mere på www.innovationsfonden.dk eller ring til InnoBoosters hotline i Midtjylland på
tlf. 7015 1619