05.01.2017

Loligo Systems har udviklet en blodgasmåler, som kan bidrage med op til 50 procent af virksomhedens omsætning og sparke døre ind til nye kundetyper globalt. Innovationsfonden har medfinansieret tysk forsker, som nu er fastansat.

Det nye apparat ventes at blive et guldæg for Loligo Systems i Viborg. Virksomheden er klar til at kapre endnu flere kunder globalt med det nye produkt, der allerede er solgt til flere universiteter.

Innovationsfondens InnoBooster-program har banet vej for ansættelsen af en tysk forsker, som har været med til at opfinde produktet. Virksomheden har modtaget 250.000 kroner fra InnoBooster og selv investeret langt over 2 mio. kr., så beløbet var ikke det afgørende for direktør Jannik Herskin.

- Men InnoBooster har betydet, at jeg var mere rolig, da jeg skulle beslutte, om jeg ville sige ja til et tilbud om licens på et tysk patent. Plus at jeg turde rykke straks og sikre mig ansættelsen af den tyske forsker, fremhæver Jannik Herskin.

For Loligo Systems har der været en del rejseudgifter forbundet med at have forskeren fra Bremerhaven i Tyskland ansat. Og InnoBooster-beløbet har delvist finansieret kørselspenge til møder mellem Viborg og Bremerhaven. Da medfinansieringen fra InnoBooster udløb, blev forskeren fastansat.

Det nye udstyr, han har bidraget til at udvikle, kan få enorm betydning, vurderer direktøren. Det kan bl.a. bruges til børn i Asien og Afrika med en genetisk betinget blodsygdom.

- Det kommer til at bidrage til ca. 25 procent af omsætningen og senere formentlig halvdelen, og det kan skaffe os kunder i helt nye brancher som farma/medico-området. Topfolk fra universiteter over hele verden vil gerne bruge udstyret, og når de har publiceret data om det og givet os gratis reklame, vil det sparke andre døre ind, siger Jannik Herskin.

Han færdes selv hjemmevant i forskningsverdenen, for han er uddannet marinbiolog og var i gang med en forskningskarriere, da han sammen med en anden forsker startede Loligo Systems i 2002.

I dag eksporterer Loligo Systems instrumenter og software til forskningskunder i 70 lande. Der er syv ansatte, ligesom en del lokale underleverandører producerer det specielle måleudstyr, der bl.a. måler iltforbruget hos fisk og krebsdyr.

- Som forskningsvirksomhed har vi fået god værdi ud af InnoBooster. Det forpligter at modtage penge, for de skal bruges indenfor 12 måneder, så det har været med til at fremskynde processen frem mod det nye produkt, siger Jannik Herskin.

Det glæder udviklingsdirektør i Region Midtjylland Kim Kofod Hansen, at selv en super specialiseret forskningsvirksomhed som Loligo Systems har gavn af Innovationsfondens InnoBooster-program.

- Rigtig mange midtjyske virksomheder har allerede haft gavn af programmet. Men vi vil gerne have, at endnu flere får del i de mange millioner kroner, der er afsat til at støtte samarbejdet mellem forskere og virksomheder, siger Kim Kofod Hansen.

Region Midtjylland indgår nu en 3-årig samarbejdsaftale med Innovationsfonden. Den betyder bl.a., at iværksættere og mindre virksomheder kan få et personligt møde med Rene Damkjer, som er Innovationsfondens nye mand i det midtjyske.

Han kan bl.a. oplyse virksomhederne om, hvordan de kan få støtte til at ansætte en højtuddannet medarbejder eller samarbejde med universiteter eller andre videninstitutioner om udvikling af nye produkter eller services. Ligesom han gerne tager ud til virksomhederne.

- Det giver en bedre forståelse at møde virksomhederne i deres egne omgivelser, frem for at de skal komme til mit kontor i Aarhus eller Herning. Innovationsfondens succes er, at virksomhederne får succes og vokser, siger René Damkjer.

I Viborg forventer Loligo Systems direktør da også massiv vækst, og derfor er virksomheden i foråret flyttet til større lokaler. Med gode udvidelsesmuligheder.

Faktaboks

En samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og Innovationsfonden bringer ny viden i spil hos iværksættere og små og mellemstore virksomheder i Midtjylland med særlig fokus på deres behov.

Innovationsfonden investerer mellem 50.000 kr. og 5 mio. kr. i nyskabende produkt- eller procesorienterede projekter med et stærkt forretningsmæssigt potentiale, hvor ny viden bringes i spil. Virksomheden investerer selv 2/3 og Innovationsfonden den sidste tredjedel.
Se mere på www.innovationsfonden.dk eller ring til InnoBoosters hotline i Midtjylland på 7015 1619