Hvad er en Peer-medarbejder:
- Peer-medarbejdere ansættes med baggrund i egne erfaringer med sygdom.
- Peer-medarbejdere bidrager med egne erfaringer i forhold til patienter, f.eks. tilgængelig for samtaler, nærvær, give mulighed for spejling og bringe håb.
- Peer-medarbejdere indgår i samarbejdet med de pårørende.
Eksempel på funktions- og stillingsbeskrivelse fra Regionspsykiatrien Midt er vedlagt som bilag.
Stillingen som Peer-medarbejder er ikke overenskomstdækket i Danske Regioner og lønfastsættelse sker med udgangspunkt i de opgaver, som skal løses af den enkelte peer-medarbejder, jf. funktionsbeskrivelsen.
Der findes på nuværende tidspunkt ikke en afklaring af hvordan peer-medarbejdere aflønnes, eller hvilken overenskomst det sker efter. Spørgsmålet er heller ikke afklaret i de øvrige regioner.
Udgangspunktet i Psykiatri og Social er, at ansættelsen sker på baggrund af de opgaver den enkelte peer-medarbejder skal udføre.
Hvis det er uddannelsen, der lægges til grund for aflønning af peer-medarbejdere i stedet for opgaven, vil det betyde, at de forskellige faggrupper - læger, psykologer, jurister og andre faggrupper - ansættes efter deres respektive overenskomster (FAS, YL, AC osv.).
HR vurderer, at der på baggrund af opgaverne for peer-medarbejderne som udgangspunkt vil være to overenskomster, der kan bringes i anvendelse ved aftale om aflønning; Social- og sundhedsoverenskomsten og HK-Kontor og IT overenskomsten.
Hvorvidt andre regionale overenskomster (f.eks. SL, ikke ledende sundhedspersonale m.fl.), som drøftet i formandsskabet, kan komme på tale, beror på en konkret vurdering af den enkelte peer-medarbejders opgaver og uddannelse.
Somatikken ansætter også peer-medarbejdere, og i somatikken er der en ret flydende opgavegrænse mellem frivillige, som ikke er ansatte, og ansatte Peer-medarbejdere, som er ansatte på baggrund af egne erfaringer med (alvorlig) sygdom (f.eks. kræftsygdom ol.).
Erfaringerne i de øvrige regioner med ansættelse af peer-medarbejdere er ikke entydige. I de fleste tilfælde ansættes peer-medarbejdere efter Social- og sundhedsoverenskomsten eller Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten. Sidstnævnte forudsætter, at der er indgået lokalaftaler med SL/FOA/3F, da Omsorgs- og pædagogoverenskomstens dækningsområde ikke omfatter behandlingspsykiatrien). I Region Midtjylland er der ikke indgået aftale med FOA/SL/3F om anvendelse af omsorgs- og pædagogmedhjælper overenskomsten ved ansættelse af Peer-medarbejdere.
Der er formodentlig behov for på regionalt plan eller på tværs af regionerne at afklare aflønningen af peer-medarbejdere.