Socialområdet har eksplicit fokus på rekruttering og kompetenceudvikling, og har i den forbindelse nedsat et årsplansteam med dette formål samt udarbejdet et idekatalog over strategiske indsatsområder ift. rekruttering, onboarding og fastholdelse. Arbejdet med rekruttering, onboarding og fastholdelse på Socialområdet er udmøntet i konkrete strategiske indsatser for 2022-2023. På HMU vil Carsten mundligt præsentere den aktuelle status hermed, ligesom han vil præsentere relevante nøgletal på personalefronten. Af vedlagte bilag fremgår det, hvilke indsatsområder der er igangsat (sort skrift), og hvilke der endnu ikke er igangssat (rød skrift).
Meritpædagoguddannelse
Socialområdet har indgået samarbejde med SL, VIA samt en række kommuner om at få etableret et hold på meritpædagoguddannelsen. Det er intentionen, at holdet får en socialpædagogisk vinkel – særligt gennem gæsteoplæg fra praksis. Socialområdet sender 5 medarbejdere på uddannelsen. Ifølge VIA er de meritstuderende engagerede studerende, som bringer deres erfaringer fra praksis i spil i undervisningen, og der kommer derfor også nogle rigtige dygtige pædagoger ud efter endt uddannelse.
Praktiknetværk
For at professionalisere og harmonisere Socialområdets praktikforløb er der nedsat et praktiknetværk, som i løbet af efteråret skal udarbejde en fælles ramme for det gode praktikforløb i socialområdet, en funktionsbeskrivelse for praktikvejledere samt komme med forslag til et minimumsniveau af kurser/uddannelse for praktikvejledere.
Samarbejde med VIA
Socialområdet har afholdt nogle møder med VIA for at styrke samarbejdet. Afledt af sidste møde undersøges det, hvad der skal til for at socialområdet kan få en fast aftale om at få ergoterapeutstuderende i praktik. Igennem de sidste tre år har flere specialområder ansat en del flere ergoterapeuter og vi har samlet set 159 ergoterapeuter ansat i 2021 (opgjort i gns. antal medarbejdere). Der er således nu et fagligt miljø for ergoterapeutstuderende i socialområdet. De faggrupper som vi allerede har faste praktikaftaler for er pædagoger, SOSU'er og sygeplejersker.
Afdækning af behov for tværgående kompetenceudvikling
Som en prioriteret, tværgående handling på Socialområdet har OC-kredsen bl.a. valgt en evaluering af nuværende kompetenceudvikling. I forbindelse med denne evaluering har OC-kredsen igangsat en afdækning af tværgående behov for kompetenceudvikling i de otte specialområder. Formålet med afdækningen er at være nysgerrig på, om der kan være emner, man kan være fælles om i kompetenceudviklingen af medarbejderne på tværs af specialområderne? Ligeledes er det også vigtigt at afdække, hvordan afdelingsledelsernes kompetenceudvikling foregår på nuværende tidspunkt, og om der med fordel kan foregå kompetenceudvikling på tværs?
DEFACTUM er bedt om at foretage afdækningen ved hjælp af interviews. Interviewene tager afsæt i den nye vision, som afventer endelig godkendelse hos Regionsrådet. Visionen skal understøtte borgeren i at udleve ønsker, håb og drømme. Socialområdet skal ses som en samlet enhed, der leverer tværfaglige indsatser af højeste kvalitet og er forrest med praksisforskning, nyeste viden og effektive metoder. Det er centralt, at specialområderne kan udvikle og tilpasse deres indsatser, så de matcher borgernes behov i en kompleks virkelighed.
Årsplansteamet for rekruttering og kompetenceudvikling samt Årsplansteamet for god ledelse og styring arbejder videre med resultaterne, og herefter skal områdechefkredsen tage stilling til videre handling.
Instagram-takeovers
Som en prøvehandling inden for employer branding har SOH gennem seks uger haft en takeover af Socialområdets Instagram-profil. Her har profilen gået på skift mellem medarbejdere i SOH's afdelinger, der har givet et indblik i dagligdagen på netop deres arbejdsplads. Indsatsen er en del af Socialområdets kommunikationsstrategi, hvor ét af målene er at styrke kendskabet til Socialområdet - særligt over for målgruppen af potentielle medarbejdere. Fremadrettet er det planen, at Instagram-takeovers skal indgå som et fast element i kommunikationsindsatsen på sociale medier. Derfor vil takeovers blive organiseret gennem kommunikationsnetværket og gå på skift mellem alle otte specialområder fra august 2022.
Gruppedrøftelse
HMU formandskabet har desuden ønsket, at der på mødet skal være fokus på fleksibilitet; "Hvad er det? - Og hvordan omsættes/forstås det i praksis på Socialområdet". Derfor ønskes en gruppedrøftelse af fleksibilitet set i forhold til igangværende og kommende indsatser vedr. rekruttering, onboarding og fastholdelse. Carsten vil sætte gruppedrøftelserne i gang.