AC-fuldmægtig Mark Brix Christensen vil indlede drøftelsen med en introduktion til udkastet til en strategi for sundheds- og psykiatrihuse i Region Midtjylland.
Det indgår i Region Midtjyllands budgetforlig 2021, at der skal udarbejdes en strategi for sundhedshuse i Region Midtjylland, der skal sætte pejlemærkerne for den fremtidige udvikling af sundhedshusene. Rammen for det nære sundhedsvæsen, herunder sundheds- og psykiatrihuse, er Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan samt sundhedsaftalen.
Der er nedsat en regional styregruppe, der har haft til opgave at udarbejde strategien for sundhedshuse i Region Midtjylland. Derudover skal styregruppen bidrage med forslag til den videre implementering af strategien for sundhedshusene efter den politiske godkendelse. Der foreligger endnu ikke et færdigt udkast til strategien, men der er udarbejdet et bilag (vedhæftet), hvor rammerne for strategien er beskrevet, samt de væsentligste pointer er fremhævet. Der er desuden i budgetforlig 2021 afsat 10 mio. kr. til anlæg i 2021 samt 4 mio. kr. årligt til drift (varige midler) til sundhedshuse.
Patientinddragelsesudvalget har mulighed for at drøfte og give bemærkninger til strategien med henblik på den endelige færdiggørelse af denne.
Rammen for strategien for sundhedshuse – sundheds- og hospitalsplanen samt sundhedsaftalen
Rammen for strategien for sundhedshuse er sundheds- og hospitalsplanen, herunder specifikt det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i forhold til, hvad vi vil gøre for at udvikle sundhedshuse og psykiatrihuse. Strategien skal bidrage til at realisere visionen i sundheds- og hospitalsplanen om, at Region Midtjylland vil stå i spidsen for et venligt og imødekommende sundhedsvæsen, der leverer sammenhængende og koordineret somatisk og psykiatrisk behandling og pleje af høj kvalitet, som borgeren kan føle sig tryg ved, og som understøtter geografisk og social lighed i sundhed. Strategien bygger på de fire visioner i sundhedsaftalen mellem Region Midtjylland, kommunerne og almen praksis:
- Mere lighed i sundhed – socialt og geografisk
- På borgerens præmisser
- Sundhedsløsninger tæt på borgeren
- Mere sundhed for pengene.
Borgerne kan i dag modtage sundhedsydelser på hospitaler, i det nære, og i eget hjem. I forbindelse med strategien arbejdes der på et kontinuum, hvor der på den ene side findes sundhedsydelser, som stiller krav til, at de varetages på hospitalet (f.eks. højtspecialiserede funktioner, funktioner der kræver specielt udstyr mv.) og på den anden side findes sundhedsydelser, som kan varetages i borgerens eget hjem (telemedicinske kontroller, udgående funktioner mv.). Derudover er der ydelser, som ikke nødvendigvis skal varetages på hospitalet, men som samtidig heller ikke kan foregå i borgerens eget hjem – det er i dette spektrum, at sundhedshusene kan adressere et behov i forhold til sundhedsydelser, som kan være nærmere borgeren. Strategien for sundhedshuse vil adressere elementer i forhold til det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, lighed i sundhed, forebyggelse og egenomsorg samt inspiration til, hvilke funktioner og samarbejdsmuligheder, der kan være i et sundhedshus.
Det er centralt at understrege, at en strategi for sundhedshuse er et delelement af de indsatser, som regionen bidrager med til det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.
Strategi
Som oplæg for udvalgets drøftelse af strategi for sundheds- og psykiatrihuse, kan der tages afsæt i følgende spørgsmål:
- Hvordan vil fremtidens sundheds- og psykiatrihuse se ud, hvis borgerne i endnu højere grad skal opleve nærhed, kvalitet, sammenhæng og lighed?
- Hvad får borgerne adgang til, og hvor?
- Hvor kan samarbejdet styrkes i forhold til den nære sundhed, herunder med hvem, og om hvad?
Inddragelse i forhold til strategi for sundhedshuse
Der blev afholdt en workshop om nære sundhedstilbud og strategi for sundhedshuse den 4. november 2020. Formålet med workshoppen var ud fra et sundhedsfagligt perspektiv at undersøge, hvilke muligheder, der er for at styrke den nære sundhed, hvor der bl.a. sættes fokus på sundhedshuse og psykiatrihuse. På workshoppen deltog fagpersoner fra hospitalerne, styregruppen, kommunale repræsentanter samt regionsrådsmedlemmer fra udvalg for nære sundhedstilbud. Drøftelserne fra workshoppen er blevet anvendt som input til strategien. Følgende er nogle af de overordnede faglige perspektiver, der blev udfoldet på workshoppen i forhold til, hvad der bør være fokus på i sundhedshuse og den fremtidige udvikling:
- Balance mellem nærhed og kvalitet
- Der skal være plads til differentierede sundhedshuse, som er baseret på de lokale behov og muligheder i området
- Fokus på det samlede forløb for borgeren - f.eks. i forbindelse med træning/rehabilitering før/efter operation (specialistrådgivning og kompetenceudvikling) eller sammedagsforløb, hvor borgeren har flere besøg/tider i sundhedshuset i forskellige sektorer
- Fokus på sammenhæng særligt for sårbare patientgrupper
- Benytte de eksisterende muligheder i sundhedshusene - f.eks. erfaringer fra Regionshospitalet Randers med akutklinikken i Grenaa Sundhedshus, hvor der enkelte dage foretages håndkirurgi
- Digitale løsninger.
Videre proces
Når der foreligger et færdigt udkast til strategien, er processen som følger:
- Januar 2021: Høringsudkast behandles i regionsrådet med henblik på at sende udkastet i høring hos relevante samarbejdsparter
- Februar-marts 2021: Høringsperiode
- April 2021: Strategien tilrettes
- Maj 2021: Politisk godkendelse af strategien.