Patientinddragelsesudvalget har mulighed for at udpege en ny patient- og pårørenderepræsentant til styregruppen for LUP.
Det vil være en fordel, at repræsentanten har haft kontakt og dermed erfaring med det somatiske område på hospitalerne - og desuden har tid og lyst til at deltage i Styregruppen for LUP. Arbejdet i Styregruppen for LUP er ulønnet, men transportudgiften dækkes af Sekretariatet for LUP (billigste rejseform).
Hvad er LUP?
Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) er en årlig spørgeskemaundersøgelse, som gennemføres på vegne af de fem regioner.
LUP består af fire delundersøgelser som dækker forskellige områder på hospitalerne: LUP Somatik, LUP Psykiatri, LUP Fødende og LUP Akutmodtagelse.
Knap 300.000 patienter får i LUP hvert år mulighed for at give deres feedback på en indlæggelse eller et ambulant besøg til den afdeling, de har været på.
Formålet med LUP er at:
- identificere og sammenligne forskelle i patienters oplevelser inden for udvalgte temaer
- give input til at arbejde med kvalitetsforbedringer
- kunne følge udviklingen i patienternes oplevelser og vurderinger systematisk over tid.
Undersøgelsen giver landets hospitaler og afdelinger muligheder for at få systematisk feedback fra deres patienter, som bl.a. anvendes til at udvikle kvaliteten i deres ydelser, og måden de kommunikerer på.
Styregruppen for LUP består af Temagruppen for Kvalitet under Danske Regioner, hvor der sidder repræsentanter fra landets fem regioner og Danske Regioner. Derudover sidder der en
repræsentant fra Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, patient- og pårørenderepræsentanter fra psykiatri og somatik, samt repræsentanter fra DEFACTUM og Center for Patientinddragelse (CPI). Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, er formand for styregruppen.
Styregruppen tager beslutninger om væsentlige faglige forhold omkring undersøgelsen samt modtager løbende status på forløbet af undersøgelsen.
Møder
Sekretariatet for LUP (CPI/RH og DEFACTUM/RM) indkalder til møder i Styregruppen for LUP. Der afholdes årligt cirka fem møder. Fire af de fem møder er virtuelle (ofte en times varighed) og et årligt fysisk møde (ca. 1½ times varighed - enten hos Danske Regioner eller hos en af regionerne). Dagsordener fremsendes senest en uge før mødet afholdes. Referater sendes til godkendelse i styregruppen, inden de gøres tilgængelige på www.patientoplevelser.dk/lup og www.psykiatriundersogelser.dk.
Møderne for resten af 2022 ligger den 21. april, 26. august (fysisk møde i Vejle), 28. september og 25. november.
Der skal bruges tid på mødeforberedelse (anslås cirka en time til hvert møde). Desuden holder sekretariatet for LUP formøde med patient- og pårørenderepræsentanterne i ca. 45 min., som ligger lige op til styregruppemødet. Patient- og pårørenderepræsentanten tilbydes ved videomøder at deltage i mødet sammen med de øvrige deltagere fra Region Midtjylland.
Når den nye patient- og pårørenderepræsentant starter vil sekretariatet for LUP kontakte vedkommende med henblik på at orientere om arbejdet i styregruppen.