Laveste andel dagligrygere nogensinde! 

Andelen af danskere, der ryger hver dag, er siden december 2008 faldet fra 23% til 21%. Det viser den seneste måling fra april 2010 som Sundhedsstyrelsen står bag. 5% ryger en gang imellem.

Undersøgelsen viser også, at antallet af storrygere (+15 cigaretter dagligt) er faldet fra 16% til 12% blandt mænd og fra 11% til 9% blandt kvinder. For de helt unge 11-15-årige viser undersøgelsen, at 11% siger, de ryger, 4% ryger dagligt. Generelt er det et fald for aldersgruppen, dog er der sket en fordobling af 15-årige piger, der ryger dagligt (fra 8% i 2006 til 17% i 2008) 

47% af de 15-årige har prøvet at ryge vandpibe. Vandpiberygning anses for at være lige så sundhedsskadelig og afhængighedsskabende som cigaretrygning.

I 2008 er det 65% af de unge, der ved, at aldersgrænsen for køb af tobak er 18 år.

Patientrettet tobaksforebyggelse

Rygeafvænning for patienter er en delt opgave mellem kommune og region. Mange praktiserende læger har fået uddannet praksispersonale til at varetage rygeafvænning og kan således tilbyde individuel rygestoprådgivning til egne patienter (spørg lægen). 

På hospitaler opfordres rygere til rygeophør og henvises oftest til tilbud om rygeafvænning hos deres egen læge, til kommunens tilbud i forbindelse med Sundhedscenter eller på Apoteket. Enkelte hospitalsafdelinger med patientgrupper, der er indlagt i længere tid, tilbyder hjælp til rygeophør under indlæggelse. De fleste fødesteder i Region Midtjylland har eget rygeafvænningstilbud til kommende forældre.

Borgerrettet tobaksforebyggelse

Rygeafvænning for borgere er en kommunal opgave. Kommuner tilbyder ofte gratis kurser på apoteker eller i sundhedscentre. Du kan se kontaktoplysninger til kommuner i pjecen Vil du være Røgfri?

Rygestop - bliv røgfri

Har du brug for hjælp og motivation til at holde op med at ryge, er der også hjælp at hente på www.stoplinien.dk, som er udviklet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Du kan også ringe til STOP-LINIEN  80 31 31 31, hvor du kan få gratis telefonrådgivning samt bestille materiale.
Telefon tid:

  • mandag til torsdag fra kl. 10-20
  • fredag fra 10-16
  • weekender og helligdage er der lukket

En anden mulighed er at sende dem en sms til 1231 med teksten 'rygestop', hvorefter du vil blive kontaktet af en rådgiver.

FORANDRINGSCIRKLEN


Kilde: Kræftens Bekæmpelse