24-08-2011



Både gymnasieelever og virksomheder lærer noget ved at samarbejde. Alligevel har kun hver 10. midtjyske virksomhed forsøgt sig med virksomhedsbesøg, praktikantordninger eller med at lade studerende løse konkrete opgaver. Det viser en undersøgelse, som Region Midtjylland står bag.


Erhvervslivet efterlyser igen og igen unge med iværksætterånd og forretningsforståelse. Men virksomhederne står bestemt ikke i kø for at invitere de unge indenfor, allerede mens de går i gymnasiet.

Kun 11 procent af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har erfaringer med at samarbejde med det almene gymnasium – eksempelvis gennem virksomhedsbesøg, praktikantordninger eller ved at lade de unge løse konkrete opgaver.

Det fremgår af en undersøgelse, som Region Midtjylland har foretaget blandt 500 virksomheder med 5-250 ansatte.

Den viser dog også, at andre 21 procent er interesserede i den type af samarbejder med gymnasierne, men af forskellige grunde ikke har gjort noget ved det. Men stadig er der 68 procent, som både svarer at de ikke har forsøgt sig med et gymnasiesamarbejde og heller ikke er interesserede i det.

 
Gert Schou (S)

Ny inspiration
Og det er ærgerligt, mener Gert Schou, der er formand for Regionsrådets rådgivende udvalg for Regional Udvikling og medlem af bestyrelsen for Grenaa Gymnasium, for både de unge og virksomhederne går glip af noget.

”Vi kan se af undersøgelsen, at den tiendedel af virksomhederne, som har haft kontakten med gymnasierne, har gode erfaringer med det”, siger Gert Schou med henvisning til, at 38 procent af virksomhederne angiver at have fået ”ny inspiration”, 41 procent fik positiv omtale i medierne, og 26 procent fik løst konkrete opgaver i deres virksomhed.

Region Midtjylland vil gerne styrke både de unge mennesker og erhvervsudviklingen ved at sætte iværksætteri på dagsordenen i uddannelsesinstitutionerne. Initiativet Uddannelse i entreprenørskab skal således stimulere de unges evne til at tænke nyt, se muligheder og omsætte deres ideer til værdi, og indsatsen starter på folkeskoleniveau og går op til universitetsniveau.

”Det er jo i de unge år, at man skal grundlægge interessen for erhvervslivet og støtte de unges entreprenørånd og gåpåmod. I den forbindelse er det helt naturligt at etablere forskellige typer af samarbejder mellem de enkelte virksomheder og skoler”, siger Gert Schou og opfordrer således regionens virksomheder til at åbne sig lidt mere mod udannelsesverdenen.

”Det er en langsigtet investering, men den skal nok komme igen. At sætte mandtimer af til et samarbejde med et gymnasium betyder jo ikke alverden i en veldrevet virksomhed”, mener Gert Schou.

En anden undersøgelse blandt de samme 500 virksomheder har vist, at virksomhedslederne netop efterspørger entreprenørskabsånd, gåpåmod og forretningsforståelse hos deres medarbejdere.

50 virksomheder med i projekt
Region Midtjylland har i de seneste tre år ydet udviklingstilskud til over 100 uddannelsesprojekter. Et af dem er ”Dialog mellem fagene og erhvervslivet”. I projektet indgår Århus Statsgymnasium, Egå Gymnasium, Lemvig Gymnasium og Skive Gymnasium & HF, og hensigten er at styrke innovation og mønsterbrud og udvikle samspillet mellem virksomheder, gymnasier, lærere og elever. 50 virksomheder har givet tilsagn om deltagelse i projektet.

Desuden har Region Midtjylland sat iværksætteri på dagsordenen på de videregående uddannelser, herunder ved at etablere studentervæksthuse. Det er denne indsats, som nu forstærkes og bredes ud til alle uddannelsesniveauer. I den forbindelse vil også undervisernes kompetencer på området blive styrket.

Se undersøgelsen om gymnasie-/erhvervssamarbejde
Se undersøgelsen om iværksætterånd
Læs om Det midtjyske Vækstlag

Hent illustrationen i høj opløsning på www.ru.rm.dk

Flere oplysninger