Lægeambulancen

De første år blev vi af mange set som ”blåblink-drenge", der ikke kunne få udrykninger nok. Men fordommene blegnede i takt med resultaterne, fortæller lederen af landets næstældste lægeambulance, Troels Martin Hansen, i anledning af den århusianske lægeambulances 10 års jubilæum. Dagen bliver fejret fredag den 27. april med en festforelæsning om den præhospitale indsats.

Fredag fejrer Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, at det er 10 år siden byen og oplandet fik nogle af landets hurtigste læger. I stedet for at vente på at de hårdest kvæstede og mest syge patienter kom med ambulancen til hospitalet, begyndte lægerne at rykke ud til skadesstederne. Lægeambulancen i Århus var inspireret af gode erfaringer fra København. Men selv om behovet for lægeambulancen var vel begrundet, så faldt der alligevel knubbede ord til de nye ambulancelæger.

”Blåblink-drenge”Ambulance

- I begyndelsen var der flere der sagde, at vi bare var sådan nogen "blåblink-drenge" som ikke kunne få udrykninger nok. Folk troede vi bare gerne ville køre stærkt, husker lederen af lægeambulancen, Overlæge på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, Troels Martin Hansen, som har været med samtlige 10 år.

- Dengang i 1997 var der også Falckreddere som var nervøse for, at vi skulle overtage deres arbejde. Men tiden har jo vist, at det slet ikke er gået sådan. Og i dag har lægeambulancen et godt samarbejde med både kollegerne i det offentlige og dem i det private, vurderer Troels Martin Hansen.

Nært offentligt og privat samarbejde i lægeambulancen

Når lægeambulancen rykker ud til alvorlig sygdom eller ulykker, så er den bemandet med en højt kvalificeret ambulancelæge i passagersædet mens en rutineret Falckredder tager rattet. Det er den bedst tænkelig fordeling af arbejdet, mener Troels Martin Hansen. Andre steder i regionen kører lægen også selv bilen, mens lægerne i Århus får ro til at samle tankerne omkring den ulykke de er kaldt ud til.

Lægeambulancen har kørt næsten 50.000 udrykninger

Gjort op i hovedtal har lægeambulancen i Århus per 26. april 2007 kørt 49.631 udrykninger. Lægerne har tilset omkring 41.000 patienter og givet livreddende hjælp til 1200 alvorligt syge og kvæstede. 1250 patienter er sat i intensiv behandling – dvs. respirator - på skadestedet.

Lægeambulance- I dag bliver vi jo ikke mere forskrækkede over at komme ud til et trafikuheld. Vi har lært at klare os med det vi har. Vi tænker tit på hospitalet som det værksted, hvor vi har alt ved hånden og får hjælp til opgaverne. Der imod er tingene som de er, når vi står ude i folks hjem; dér er der andre vilkår – andre rammer – færre muligheder. I starten var det svært at håndtere. Men det er et vilkår vi lever godt med nu, siger overlæge Troels Martin Hansen.

Yderligere information

Troels Martin Hansen, Overlæge

Lægeambulancen i Århus, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

Tlf 8948 3525 / mobil 4019 3203 E-mail tmhan@as.aaa.dk