Er det genetiske faktorer, der afgør, om børn og unge får meningitis? Det er forskere ved Århus Universitetshospital nu i færd med at undersøge.

Er det genetiske faktorer, der afgør, om børn og unge får meningitis? Det er forskere ved Århus Universitetshospital nu i færd med at undersøge.

Lundbeckfonden har netop givet overlæge Mette Nørgaard fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, 870.000 kroner til projektet.
Svære infektionssygdomme som meningitis rammer især børn og unge og kan have alvorlige konsekvenser som hjerneskade. I ca. 10% af tilfældene har sygdommene en dødelig udgang. Det er endnu uafklaret, hvorfor i øvrigt raske børn udvikler sådanne infektioner.

Nogle af de bakterier, der fremkalder infektionerne, kan påvises i næse/svælgrummet hos børn helt uden symptomer, men hvorfor der sker en overgang fra fredelig bærertilstand til potentiel dødelig infektion, ved man ikke. Noget tyder på, at arvelige faktorer spiller en rolle, ligesom genetiske faktorer formentlig har betydning for overlevelsen efter infektionen.

Med forskningsprojektet vil man undersøge, om bestemte variationer i børns gener er forbundet med en øget risiko for at få smitsom meningitis. Identifikation af sådanne variationer er væsentlig for en effektiv forebyggelse i form af f.eks. vaccinationer.

Forskerne vil lede efter genetiske variationer i de blodprøver, der er taget fra nyfødte siden 1982. Blodprøverne er opbevaret hos Statens Serum Institut, som er samarbejdspartner i projektet. Desuden gennemføres projektet i samarbejde med forskere fra Boston University i USA.

Flere oplysninger
Mette Nørgaard, overlæge, ph.d.
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital
m.noergaard@rn.dk, tlf. 9932 6903