Pladserne i Regionsrådssalen var godt besat, da regionsrådet holdt åben høring tirsdag aften. På høringen fremlagde tre arbejdsgrupper resultatet af deres arbejde for regionsrådet. Under den efterfølgende debat blev det åbenbart, at det er et spørgsmål fuldt af svære dilemmaer, som regionsrådet nu skal tage stilling til i tæt dialog med borgerne. Læs reportage og download foto fra høringen.

Er lægevagten et nødberedskab eller at sammenligne med 7’eleven, som har åbent, når borgeren har tid? Skal man kunne gå ind på en skadestuen fra gaden, eller skal man visiteres først af en læge eller en behandlersygeplejerske? Og hvad betyder afstanden til hospitalet for borgerens tryghed?

Åbent møde
Omkring 170 mennesker lyttede, spurgte og svarede på spørgsmål, da tre arbejdsgrupper tirsdag 27. marts fremlagde resultatet af deres arbejde for regionsrådet. Det skete på et åbent møde i Regionshuset Viborg. Arbejdsgrupperne havde fået til opgave at komme med anbefalinger til regionsrådet om fremtidens vagtlæge-ordning, det præhospitale beredskab, skadeklinikker og akutmodtagelser.

Mangetrinsraket
– Nu har vi endnu en dag, hvor vi vil lade os rådgive og lytte til gode råd og til bekymringer. Vi ønsker en åben proces, hvor vi også fremlægger mellemregningerne. Så mødet i dag er del af en mangetrinsraket – endnu et lille skridt i en stor proces, sagde regionens 1. næstformand Johannes Flensted-Jensen (S).
Han understregede, at det bliver 20. juni, før regionsrådet sender et egentligt forslag i høring.
På mødet lød der klare anbefalinger. En af dem kom fra arbejdsgruppen vedrørende akutmodtagelser. Herfra lød det, at Region Midtjylland højst har underlag for fem akutmodtagelser. Regionen kan ikke bemande flere, hvis den skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lade speciallæger tage imod akut syge patienter. I modsætning til i dag, hvor mindre erfarne læger har den første kontakt.

Klare dilemmaer
Andre områder var præget af mere diskussion og uenighed. Arbejdsgruppen om skadeklinikker var nok enig i, at visitation skal være fremtidens løsning på skadestuerne. Men om det er læger eller behandlersygeplejersker, der skal stå for visitationen, var der delte meninger om.
– Dette er en sag fyldt med dilemmaer. Der er fordele og ulemper ved forskellige løsninger. Det store dilemma er ønsket om nærhed sammenholdt med det faktum, at Sundhedsstyrelsen anbefaler 200.000 borgere som den nedre grænse for om et hospital er bæredygtigt, sagde direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Nærhed
Og at nærhed ikke er ligegyldig kom tydeligt frem fra flere fremmødte:
– For os er tiden en væsentlig faktor i et godt og trygt sundhedsvæsen, sagde Tove fra Thyborøn.
Hun blev sekunderet af borgmester i Holstebro, Arne Lægaard (V):
– Hvor langt er der til hospitalet? Det er vigtigt for os. Nærhed skal mere ind i debatten.

Tid til debat
Debat bliver der tid til. Efter planen sender regionsrådet 20. juni et forslag i høring frem til 14. september.
– Men allerede nu vil vi gerne have spørgsmål og bemærkninger fra alle. Både fra fagfolk og almindelige mennesker. Og vi holder en række debatmøder sidst i august, så der bliver rig lejlighed til at komme med sin mening, sagde Leif Vestergaard Pedersen, inden Johannes Flensted-Jensen takkede for deltagelsen og bad alle køre forsigtigt hjem, så det akutte beredskab ikke kom på overarbejde.

Se og download billeder fra høringen