Røntgenbilleder af lungerne på en patient der er smittet med SARS
Hvad gør vi, hvis vi udsættes for et pludselig udbrud af Sars epidemien? Og hvordan takler vi fremtidens folkesundhedsproblemer, fx kræft, hjertekarsygdomme og sukkersyge?

- Det er ikke nok at tage gummistøvlerne og den hvide kittel på og drage ud i marken og lave en bunke målinger af, hvorvidt en Sars epidemi har bredt sig. Og det er heller ikke nok at være verdensmester i at diagnosticere og behandle kræft, hjertekarsygdomme og sukkersyge, fortæller professor Anders Foldspang fra Aarhus Universitet og fortsætter:

- Derfor har vi samlet universitetsforskere på den ene side og politikere, planlæggere og arbejdsgivere på den anden side fra hele Europa til en konference på Aarhus Universitet. De skal opridse de fremtidige udfordringer og komme med konkrete bud på, hvordan vi uddanner den næste generation, der skal arbejde i med folkesundhed, især forebyggelse og sundhedsfremme og ledelse af sundhedsvæsenet.

Når diagnose og behandling ikke er nok
Professor Anders Foldspang, der er Acting President for ASPHER (Sammenslutningen af Folkesundhedsuddannelser i Europa), har samlet en række repræsentanter for sundhedsministerier og universiteter fra 27 lande i Europa til en konference på Aarhus Universitet d. 10.-11. april. Konferencen er arrangeret i et samarbejde mellem Center for Folkesundhed, Region Midtjylland og Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. Konferencens emne er udvikling af lister over kompetencer - viden og færdigheder, man skal erhverve sig gennem universitetsuddannelse inden for folkesundhed. Formålet er at finde frem til, hvad der skal til i folkesundhedsuddannelserne for at klæde sundhedsvæsenet på til at forebygge sygdom og tidlig død og for at fremme både danskernes og europæernes sundhed.

- Hvis en ny Sars epidemi truer Europa, skal vi vide, hvad vi skal foretage os ud over at tage gummistøvler på. Vi skal undgå at blive væltet omkuld af epidemier eller for den sags skyld det faktum, at vi bliver en stadig ældre og mere skrøbelig befolkning. Vi skal naturligvis uddanne professionelle inden for folkesundhed, så de baserer indsatsen på videnskabelig forskning - ellers risikerer vi at sundhedsvæsnet synker i knæ under folkesundhedens fremtidige udfordringer, påpeger professor Anders Foldspang.

- De centrale spørgsmål for konferencen er derfor: Hvad skal man lære for at kunne arbejde professionelt med forebyggelse og sundhedsfremme? Hvad skal man lære for at kunne deltage i ledelsen af sundhedsvæsenet? fortæller professor Anders Foldspang.

Ny århusiansk uddannelse i folkesundhed
I Århus er der tradition for at samle universitetsforskere, politikere og planlæggere, når der skal nedfældes konstruktive ideer til gavn for folkesundheden.

- I Århus har vi en unik konstellation, hvor vi har skabt en vekselvirkning mellem politik og praksis på den ene side og forskning og uddannelse på den anden side. Center for Folkesundhed er tæt på politikerne og praksis i Region Midtjylland, mens Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet varetager forskningen og undervisningen. Gennem samarbejdet i Miljø for Folkesundhed har vi samlet det bedste af de to verdener, fortæller professor og dekan for Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Søren Mogensen, og afslutter:

- Aarhus Universitet er dermed et naturligt sted at udpege de nødvendige elementer i en uddannelse i folkesundhed. Vi starter allerede næste år forberedelserne på at implementere ideerne fra konferencen i en ny bachelor- og siden hen kandidatuddannelse i folkesundhed. Det europæiske samarbejde med ASPHER vil give et kvalitetsløft til universitetsuddannelserne i folkesundhed - såvel i Århus som i resten af Europa.

Fakta
ASPHER organiserer mere end 70 universitetsinstitutter, fakulteter og afdelinger fordelt i mere end 35 europæiske lande.

Anders Foldspang er professor i sundhedstjenesteforskning og har været leder af MPH-uddannelsen ved Aarhus Universitet siden starten i 1996. I 2000 blev han medlem af ASPHER's bestyrelse og var præsident 2005-7, nu vicepræsident og fungerende præsident. Han har bl.a. siden 2003 været leder af netværket, der står for den europæiske MPH-grad (EMPH).

Flere oplysninger
Professor Anders Foldspang, tlf. 8942 3181 / 2125 4569 / af@mph.au.dk

Professor og dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Søren Mogensen, tlf: 8942 1765 / dekan.sun@au.dk

Leder af Center for Folkesundhed, Region Midtjylland, Jens Krog, tlf. 8728 4690 / jens.krogh@stab.rm