De har travlt i Den Videnskabsetiske Komité for Region Midtjylland. Også for travlt. Derfor bliver komitéen nu til to fra den 29. april i år. Det fremgår af den netop udkomne årsberetning.

De har travlt i Den Videnskabsetiske Komité for Region Midtjylland. Også for travlt.

Til det månedlige møde, skal hvert af de 11 medlemmer af komitéen sætte sig ind i gennemsnitligt 29 biomedicinske forskningsprojekter. Forskerne skal have komitéens blå stempel før de må gå videre med deres forskning.
Men omfanget er for meget for medlemmerne, der udover opgaven i komitéen har et almindeligt arbejde at passe.

Det fremgår af en netop udkommet årsberetning fra komitéen. Årsberetningen som er komitéens første, bliver derfor også den sidste. På grund af det store arbejdspres bliver komitéen nemlig til to fra 29. april i år.

Uenig med ministerium
Årsberetningen beskæftiger sig desuden med nogle af de principielle diskussioner, de har haft i komitéen. Således kan man læse, at den videnskabsetiske komité er dybt uenig med Indenrigs- og Sundhedsministeriet i, hvornår man skal spørge patienterne om lov til at bruge materiale fra prøver til forskning.

Mens ministeriet mener, at forskeren først skal spørge patienten om lov i det øjeblik, prøverne bliver til genstand for forskning – hvilket kan være op til flere år efter, at prøven er taget – mener komitéen, at det skal være muligt at få et tilsagn fra patienten, når prøven tages.

Komitéen har også beskæftiget sig med muligheden for forskning i akutte situationer, hvor patienten i sagens natur kan være afskåret fra at give samtykke. Her er det en betingelse, at forskningen formodes at kunne forbedre patientens situation. Da det selvsagt er meget vanskeligt at sige på forhånd, gør denne betingelse det yderst vanskeligt at gennemføre akut-forskning.

Fakta
• I alt har komitéen i 2007 behandlet ansøgninger fra 274 biomedicinske forskningsprojekter
• Langt de fleste forsøg er tilknyttet regionens hospitaler
• Alle biomedicinske forskningsprojekter som indebærer brug af levende mennesker, menneskeligt væv eller celler skal anmeldes og vurderes af komitéen.

Hent Årsberetning fra Den Videnskabsetiske Komité i Region Midtjylland

Læs mere om komitéen på www.komite.rm.dk


Yderligere oplysninger
Formand for Den Videnskabsetiske Komite for Region Midtjylland Anne-Mette Hvas 8949 5190 / am.hvas@dadlnet.dk

Fuldmægtig Marie Bartholdy 8728 4409 / marie.bartholdy@stab.rm.dk