Med regionsrådets vedtagelse onsdag den 16. april er psykiatriplanen for Region Midtjylland nu på plads.  Planen blev vedtaget med et stort flertal.  Planen blev vedtaget med 29 stemmer for, ingen imod, mens fire hverken stemte for eller imod.


Målet med Region Midtjyllands nye psykiatriplan er at tilbyde psykisk syge borgere i hele regionen behandling og støtte på højt internationalt niveau. Psykiatriplanen omfatter mere end 150 anbefalinger, som gennemføres de kommende år.

- Vi vil styrke forebyggelsen af psykisk sygdom, behandle flere patienter, være bedre til at helbrede psykisk sygdom og støtte psykisk syge i at mestre deres sygdom, ligesom vi vil arbejde aktivt på at reducere den store overdødelighed blandt psykisk syge. Det er alle realistiske mål, men de kræver, at vi gennemfører store omstillinger og ruster os på mange fronter. Derfor glæder jeg mig også over, at et stort flertal i regionsrådet står bag psykiatriplanen, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

En af de helt store udfordringer bliver at tage højde for de stigende problemer med at rekruttere og fastholde særligt læger og sygeplejersker.

Specialisering og tilgængelighed

Psykiatriplanen betyder, at behandlingen specialiseres og samles i større enheder. I den sammenhæng samles psykiatriske akutmodtagelser på de somatiske hospitaler. Målet er, at patienterne i højere grad skal møde rutinerede eksperter i de forskellige sygdomme samt et tættere samarbejde om behandling med regionens øvrige hospitaler.

De ambulante behandlingstilbud skal samtidig udbygges tæt på borgerne. Det betyder bl.a., at nye klinikker for angst og tvangslidelser udbygges, og at der oprettes nye behandlerteams for psykiatriske patienter med misbrug. Også tilbuddene om behandling i hjemmet i form af mobilteams udbygges.

Psykiatriplanen er vedtaget efter en bred offentlig høring, som generelt viste stor opbakning til planens overordnede principper og anbefalinger. Det mest omdiskuterede emne har været afviklingen af døgnhusene i Kjellerup, Skive og Viborg samt Psykiatrisk Afdeling i Silkeborg.

- Jeg er klar over, at beslutningen vedrørende døgnhusene og Psykiatrisk Afdeling i Silkeborg vækker bekymring hos nogle brugere og pårørende. Men vi er i regionsrådet meget opmærksomme på, at overgangen fra tilbuddet i dag til fremtidens tilbud bliver nænsom, og at brugerne også fremover får et tilbud, der er mindst lige så godt som i dag, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Næsten hele sengekapaciteten fastholdes

Med psykiatriplanen fastholdes sengekapaciteten stort set på nuværende niveau, da regionsrådet lægger vægt på, at der er et tilstrækkeligt antal senge i robuste faglige miljøer. Sengepladserne i Kjellerup, Skive og Viborg samt på Psykiatrisk Afdeling i Silkeborg omlægges. I stedet oprettes nye senge bl.a. i Søndersøparken i Viborg, ligesom der skal oprettes nye retspsykiatriske senge. Omlægningerne tager højde for, at Region Nordjylland hjemtager patienter, som svarer til ni sengepladser pr. 1. januar 2009.

Samtidig bakker regionsrådet op om at samle psykiatrien i Holstebro og Herning i det nye hospital i Vestjylland og at der nybygges, så psykiatrien i Risskov kan flytte ud i den nye hospitalsby i Skejby.

Regionsrådet prioriterer højt, at alle omstillingerne i de kommende år bliver gennemført, så patienterne ikke kommer til at opleve en periode uden at have adgang til de behandlingstilbud, de har behov for.

I Silkeborg tager regionsrådet imod Silkeborg Kommunes opfordring om at samarbejde om et udviklingsprojekt, som skal løfte kvaliteten i tilbuddene til psykisk syge gennem nye indsatsformer som f. eks daghospitalsbehandling og hjemmebehandling.


Fakta
De fire regionsrådsmedlemmer som onsdag hverken stemte for eller imod var: Anna Marie Touborg (SF), Bente Nielsen (SF), Ernst Greve (S) og Laila Munk Sørensen (S)

Faktaark med flere oplysninger om psykiatriplanen

Oversigt over høringssvar i forbindelse med psykiatriplanen


http://www.rm.dk/psykiatri-og-social/

Flere oplysninger

Bent Hansen, regionsrådsformand, tlf. 8728 5010 / 4031 3707
Anne Jastrup, direktør i Psykiatri og Social, tlf. 8728 5050

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.