For 20 social og sundhedsassistenter bliver det prikken over i’et, når de på tirsdag den 22. april får overrakt beviset på, at de har videreuddannet sig til screenings-assistenter. Ved en reception i Randers får assistenterne overrakt beviset på, at de nu er uddannede til at undersøge midtjyske kvinder, som ønsker at blive screenet for brystkræft. Regionsrådsformand Bent Hansen overrækker uddannelsesbeviset. De nye screeningsassistenter skal arbejde i Holstebro, Horsens, Randers Viborg og Århus.


For 20 social og sundhedsassistenter bliver det prikken over i’et, når de på tirsdag den 22. april får overrakt beviset på, at de har videreuddannet sig til screenings-assistenter. Ved en reception i Randers får assistenterne overrakt beviset på, at de nu er uddannede til at undersøge midtjyske kvinder, som ønsker at blive screenet for brystkræft. Regionsrådsformand Bent Hansen overrækker uddannelsesbeviset. De nye screenings-assistenter skal arbejde i Holstebro, Horsens, Randers Viborg og Århus.

Det danske sundhedsvæsen mangler i den grad hænder til at løfte opgaverne i sundhedsvæsenet. En af dem er folkeundersøgelsen for brystkræft. Radiografer har hidtil varetaget funktionen i de amter, der har tilbudt screening. Men i dagens Midtjylland er der ingen arbejdsløse radiografer.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft blev anledningen til, at 20 social og sundhedsassistenter i september måned sidste år gik i gang med at videreuddanne sig, så de nu kan udføre en række af de opgaver, som hidtil har været reserveret faggrupper som fx sygeplejersker.

En stor dag for både assistenter og regionen
- Det en stor dag for social og sundhedsassistenterne. Men det er det i høj grad også for regionen, som med de nyudklækkede screeningsassistenters hjælp skaffer de nødvendige hænder til at tilbyde alle kvinder mellem 50 og 69 år en undersøgelse for brystkræft, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

- Vi skal altså tænke nye tanker og gå nye veje, hvis vi skal kunne tage os af de opgaver, som regering og folketing beder os om at løse. Det synes jeg lykkes her. Personligt håber jeg også, at assistenterne deler glæden. For med deres nye uddannelse, har de lige taget hul på et nyt og spændende arbejdsliv, mener regionsrådsformanden.

Endnu flere muligheder i opgaveflytning
Overlæge Lisbeth Kallestrup, som har ansvaret for den store folkeundersøgelse, er enig. Og med de erfaringer hun allerede har gjort med at samarbejde med screeningsassistenterne, kan hun udmærket forestille sig, at der er andre opgaver, som med tiden kan overtages af andre efteruddannede faggrupper.

- Konkret tænker jeg på, at der i dag skal to røntgenlæger til at beskrive de røntgenbilleder, som screeningsassistenterne har taget af kvindernes bryster. Jeg kunne da godt forestille mig, at det team med tiden kommer til at tælle én røntgenlæge og så en rutineret radiograf. Sådan fungerer det i dag i England, siger Lisbeth Kallestrup.

Bent Hansen, en række regionsrådsmedlemmer, Randers’ 1. viceborgmester Berner Nielsen og Lisbeth Kallestrup er blandt deltagerne i den reception, som tirsdag den 22. april fra kl. 14-16 markerer screeningsassistenternes uddannelse.

Reception
Receptionen for folkeundersøgelsen for brystkræft i Region Midtjylland foregår hos Brystkræftscreening Randers, Randers Sundhedscenter, Vestervold 4, 1.sal. 8900 Randers.

Flere oplysninger