Lærings- og mestrings logo
Mandag den 18. august starter det første tilbud om lærings- og mestringsuddannelse til kronisk syge i Holstebro. Patientuddannelsen foregår efter et nyt koncept, hvor både erfarne patienter og sund-hedsprofessionelle underviser.

- Mennesker med kronisk sygdom har brug for den faglige viden, som sundhedsprofessionelle kan give. Men de har også stor glæde af at møde andre erfarne kronisk syge og høre, hvordan de klarer livet. De erfarne patienter deler ud af deres oplevelser med egen sygdom og gør det blandt andet nemmere for kursisterne at tale om de svære og måske tabubelagte emner, fortæller Inga Bøge, sundhedsfremme- og forebyggelseskonsulent, Holstebro Sundhedscenter.

Svære udfordringer

Patientuddannelse efter lærings- og mestringsprincippet tilbydes pri-mært til mennesker med diagnosticeret lungesygdom (KOL), type 2 diabetes eller hjerte- karsygdomme. Nogle kurser tilbydes kun til én patientgruppe, andre går på tværs af diagnoser. Deltagelse kræver henvisning.

Formålet er at give kronisk syge idéer og redskaber til at mestre sygdommen og de nye udfordringer i hverdagen, der ofte følger med be-skeden om, at man har fået en kronisk sygdom.

Kurserne foregår typisk over 8 uger med møde én gang om ugen. Der arbejdes blandt andet med følgende emner:

  • erfaringer og oplevelser med at leve med en kronisk sygdom
  • det naturlige forløb med kronisk sygdom
  • forandringer i forhold til familie, arbejde, venner, fritid m.m.
  • ernæring og motion
  • personlige ressourcer
  • træthed, smerter, stress og andre symptomer
  • tilbud i kommunen til borgere med kronisk sygdom

Vestjysk udviklingsprojekt

Lærings- og mestringsuddannelsen i Holstebro er del af et større forsknings- og udviklingsprojekt, der er skabt i et samarbejde mellem seks vestjyske kommuner, patientforeninger, de praktiserende læger og hospitalerne i den vestlige del af Region Midtjylland. Projektledelsen varetages af Center for Folkesundhed, Region Midtjylland.

Der indsamles løbende data til videnskabelig evaluering. Resultater herfra ventes klar i slutningen af 2010.

Nyt hold undervisere på vej

Uddannelsen udvikles og planlægges på en række moduler, hvor de sundhedsprofessionelle og de erfarne patienter klædes på til under-visningen og til at indgå i et ligeværdigt samarbejde. Næste uddannelsesmodul foregår den 21. -22. august i Ringkøbing.

- De erfarne patienters input er en meget værdifuld del af uddannelsen. De sundhedsprofessionelle kan bestemt ikke undværes, men det er i spændingsfeltet mellem deres viden og de erfarne patienters kendskab til at leve med kronisk sygdom, at de nye idéer opstår, siger projektkoordinator Birthe Thoft Knudsen fra Center for Folkesundhed, og fortæller, at det går godt med at finde erfarne patienter, der gerne vil bidrage til uddannelsen.

De erfarne patienter rekrutteres ud fra særlige kriterier. De skal blandt andet:

  • selv have en kronisk lidelse og være i en stabil sygdomsfase
  • have bearbejdet situationen og føle, at de takler livet med kronisk sygdom 
  • være parat til at dele egne erfaringer og lytte til andres
  • være klar over, at der er forskelle i de enkelte menneskers situationer og mestringsevner

Stigende behov for patientuddannelse

Region Midtjylland har taget initiativ til at udvikle det nye koncept for patientuddannelse efter inspiration fra Norge.
- Der er et stigende antal kronisk syge, og de har meget forskellige forudsætninger for at mestre deres nye liv. Netop det tager lærings- og mestringsuddannelsen højde for, fordi man arbejder med pædagogiske principper, der tager udgangspunkt i deltagernes egne ressourcer og med et stærkt fokus på den enkeltes forudsætninger og behov, siger projektleder Doris Nørgaard, Center for Folkesundhed.

Læs mere om Lærings- og mestringsuddannelserne på:
www.mestring.dk

Læs mere om tilbuddet i Holstebro på:
www.holstebro.dk/Sundhed/Sundhedscenter.aspx

Yderligere oplysninger
Projektkoordinator Birthe Toft Knudsen, Center for Folkesundhed, mobil: 3030 5056, mail: birthe.knudsen@stab.rm.dk

Doris Nørgaard, projektleder, Center for Folkesundhed, telefon: 8728 4763, mail: doris.noergaard@stab.rm.dk

Fakta og kontaktpersoner i kommuner 

  • Holstebro kommune: starter 18. august et lærings- og mestringskursus på tværs af diagnoser. 16. september starter endnu et kursus specifikt for KOL-patienter. Kontaktperson: Inga Bøge, sundhedsfremme- og forebyggelseskonsulent, Holstebro Sundheds-center, tlf: 96114859, mobil: 28191438, mail: inga.boge@holstebro.dk
  • Ikast-Brande kommune: Kursus på tværs af diagnoser med infomøde den 8. oktober og opstart 28. oktober. Kontaktperson: Udviklingskonsulent Margit Andersen, tlf. 9960 3103, mail: maand@ikast-brande.dk
  • Herning kommune: Kursus for KOL-patienter med infomøde den 4. september og opstart 25. september. Kontaktperson: Rikke Gormsen, 9628 4082, shag@herning.dk 
  • Ringkøbing-Skjern kommune: Kursus for KOL-patienter med opstart 2. sept. Kursus for diabetes-patienter med infomøde 8. oktober. In-fomøde til kursus på tværs af diagnoser den 11. nov. Kontaktperson: Susanne Rystok, 9974 1599, susanne.rystok@rksk.dk
  • Lemvig kommune: Starter kursus for KOL-patienter i oktober.
    Kontaktperson Lemvig: Pia Møller 9663 1219, pia.moller@lemvig.dk
  • Struer kommune: Starter kursus for KOL-patienter 25. september og på tværs af diagnoser 30. september. Kontaktperson: Henriette Fischer, 9684 8465, hhf@struer.dk

På hospitalerne i Hospitalsenhed Vest, Region Midtjylland, begynder man i efteråret at indarbejde principper fra lærings- og mestringskonceptet i allerede etablerede patientuddannelser og rehabiliteringsforløb.