Forskerne håber ny vaccine mod livmoderhalskræft giver bedre beskyttelse



En ny lovende vaccine ser ud til at kunne give en forbedret beskyttelse mod livmoderhals-kræft. På Århus Universitetshospital, Skejby, er forskerne klar til at teste vaccinen på 1.000 kvinder.


Alle 12-15-årige piger tilbydes i dag vaccination mod HPV (humant papillomavirus), der kan give celleforandringer og udvikle sig til livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod de to mest almindelige typer HPV-virus, som er årsag til 70% af tilfældene af livmoderhalskræft.

Forskere går nu i gang verden over med at teste en ny vaccine på 12-14.000 raske kvinder i aldersgruppen 18-26 år. Der er tale om et forsøg, hvor kvinderne efter lodtrækning bliver vaccineret enten med den nuværende vaccine eller med forsøgsvaccinen.

Forhåbningen er, at den nye vaccine, som omfatter flere typer HPV-virus, vil give en beskyttelse mod livmoderhalskræft på 90%. For at undersøge virkningen af vaccinen bliver kvinderne fulgt i 3½ år efter vaccinationen med gynækologiske undersøgelser, celleskrab og klamydiatest.

- Mange unge århusianske kvinder deltog i FUTURE 2-undersøgelsen, hvor vi testede den før-ste HPV-vaccine. Den blev verdens første vaccine mod kræft. HPV-vaccinen er nu en del af børnevaccinationsprogrammet og et stort fremskridt i kampen mod livmoderhalskræft. Derfor håber vi, at mange også vil deltage i undersøgelsen af den nye vaccine, siger overlæge Lone Kjeld Petersen.

Interesserede 18-26-årige kvinder kan ringe til projektsekretariatet ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y på telefon 8949 6430 på hverdage kl. 13-15 til for at høre nærmere undersøgelsen.

Forsøget er godkendt af Den Videnskabsetiske Komité, Lægemiddelstyrelsen og Datatilsynet.