Dramatisk stigning i voldtægts-henvendelser Flere og flere henvender sig i Jyllands største Center for Voldtægtsofre. Øgningen har været så kraftig, at centret ikke har ressourcer til at give psykologhjælp til alle, der har brug for det.


Dramatisk stigning i voldtægts-henvendelser Flere og flere henvender sig i Jyllands største Center for Voldtægtsofre. Øgningen har været så kraftig, at centret ikke har ressourcer til at give psykologhjælp til alle, der har brug for det.

Center for Voldtægtsofre i Århus har lige gjort tallene fra 2007 op, og de viser en kraftig øgning i antallet af henvendelser. I 2006 henvendte 130 kvinder og 6 mænd sig i centret. I 2007 var antallet steget med 30 % til totalt 177. Går man længere tilbage, bliver stigningen endnu større: I år 2000 kom 83 personer i centret - antallet af henvendelser er altså mere end fordoblet på syv år.

- ”På den ene side er det forfærdeligt, at så mange bliver udsat for seksuelle overgreb”, siger centerleder Maiken Knudsen. ”Men på den anden side er det glædeligt, at flere voldtægtsramte får del i centrets omsorgsmæssige, medicinske og psykologiske tilbud. Sandsynligvis er antallet af seksuelle overgreb ikke fordoblet i løbet af de sidste syv år, men det er en del af det store mørketal, der nu søger centret og får den hjælp og støtte, de har ret til.”

Stigning begrænser tilbud
Stigningen i antallet af henvendelser er sket uden nogen ekstra ressourcetilførsel. Centret blev derfor i september sidste år nødt til at begrænse tilbuddet til voldtægtsramte. Nu får kun de, der henvender sig inden for to døgn efter overgrebet, tilbud om samtaler hos centrets psykologer. Tidligere var grænsen 6 måneder. Begrænsningerne i tilbuddet har tvunget centret til at sige nej til 5 personer bare i januar måned.

- ”Vi er meget kede af at være nødt til at sige nej til dem, der henvender sig efter de to døgn”, siger psykolog Linda Knudsen. ”Mange voldtægtsramte er så chokerede efter overgrebet, at de ikke magter at søge hjælp lige med det samme. De har brug for lidt tid, før de er klar til at kontakte os - og så er det for sent.”

Dem, der afvises fra centret, bliver henvist til egen læge, hvor de kan få en henvisning til en privatpraktiserende psykolog. Her er der dog en vis egenbetaling.

- ”Vi fortæller selvfølgelig om andre muligheder for at få hjælp” siger Linda Knudsen, ”men det er hårdt for centret med vores special¬kompetence at måtte afvise voldtægtsramte. Desuden ved vi, at mange af dem ikke har overskud til at søge hjælp. Vi er bange for, at de ikke får den nødvendige støtte, når de bliver afvist af os.”

Flere oplysninger
Psykolog Linda Knudsen, tlf. 8949 4835 / liknu@as.aaa.dk
Centerleder, psykolog Maiken Knudsen, tlf.8949 4835 / cfvmk@as.aaa.dk