Regionsrådet i Region Midtjylland har handlet meget hurtigt og resolut for at sikre en udbygning af strålekapaciteten, skriver regionsrådsformand Bent Hansen i et brev til Folketingets Sundhedsudvalg. Bent Hansen understreger også, at både ledelse og personale på Strålecentret på AUH-Århus Sygehus har leveret en kæmpeindsats i bestræbelserne på at sikre patienterne hurtig adgang til behandling. Læs resten af brevet her.


På foranledning af omtalen af strålebehandlingen i Region Midtjylland i blandt andet Berlingske Tidende i dag vil jeg gerne orientere medlemmerne af Folketingets Sundhedsudvalg om følgende.

Strålecentret på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, sikrer og har i 2007 sikret, at alle patienter med behov for strålebehandling, får tilbud om behandling inden for fire uger.

Behandlingen tilbydes langt overvejende i Århus. I perioder med kapacitetsproblemer i Århus omvisiteres patienter til behandling i naboregionerne. Når det også kniber med kapaciteten i naboregionerne tilbydes visse mamma- og prostatacancerpatienter -helt i overensstemmelse med de nationale initiativer på området - behandling i udlandet, dvs. i Nordtyskland.
Når alle patienter skal tilbydes behandling inden for fire uger – og når der er national konsensus om, at visse mamma- og prostatacancerpatienter i spidsbelastningssituationer kan tilbydes behandling i udlandet – medfører dette, at den beregnede teoretiske maksimale ventetid for disse patientgrupper kan stige til op mod 15 uger.

Alle patienter henvist til strålebehandling i Århus får altså tilbud om behandling inden for fire uger. De eneste patienter, der risikerer en længere ventetid, er patienter, der afslår et tilbud om behandling i udlandet. Men selv for disse patienter er der som hovedregel tale om en kortere ventetid end den teoretisk beregnede, idet Strålecentret i perioder med færre henvisninger (og ledige tider) kontakter disse patienter og tilbyder dem behandling i Århus.

Personalet i Strålecentret har ydet og yder en formidabel indsats under svære vilkår. Onkologisk Afdeling inklusive Strålecentret har i de sidste mange år som følge af det tidligere Århus Amts og nu Region Midtjyllands bestræbelser på at udvide kapaciteten inden for kræftbehandlingen været præget af konstante til- og ombygninger. Personalet har således skullet imødekomme stigende krav og en til tider voldsom kritik, mens de arbejdede midt i en byggeplads.

I det seneste år har vi desværre kunnet konstatere en tendens til personaleflugt. Der er derfor al grund til at sikre personalet arbejdsro, ellers er der risiko for, at skærpede fastholdelses- og rekrutteringsproblemer gør det endnu sværere at nå målet om en tilstrækkelig behandlingskapacitet.

De tre amter, som indgik i Region Midtjylland, forsøgte i flere år at udvide strålekapaciteten ved etablering af en strålesatellit i Herning. Men det var desværre først i december måned 2006, at Sundhedsstyrelsen gav Region Midtjylland tilladelse til at udnytte denne mulighed. Region Midtjylland satte omgående byggeprocessen i gang, og der kan i maj 2009 åbnes to acceleratorer i Herning. Hvis der fra centralt hold var blevet åbnet op for denne mulighed på et tidligere tidspunkt, ville Region Midtjylland i dag ikke have oplevet de nuværende kapacitetsproblemer og ingen patienter fra vest-danmark ville have skullet til f.eks. Tyskland

Vi bestræber os for fuld kraft på at udvide strålekapaciteten gennem etablering af nye acceleratorer i Herning og i Århus og gennem udskiftning af ældre acceleratorer med nye med en bedre produktivitet og kvalitet. Og vi har følt os nødsaget til at sætte denne proces i gang, selv om vi endnu ikke fra centralt hold har modtaget tilsagn om den fornødne låneadgang til finansiering af byggeriet.

Jeg finder således anledning til at gøre medlemmerne af Folketingets Sundhedsudvalg opmærksom på det helt misvisende i den aktuelle presseomtale. Regionsrådet i Region Midtjylland har handlet meget hurtigt og resolut for at sikre en udbygning af strålekapaciteten og ledelse og personale på Strålecentret på AUH-Århus Sygehus har leveret en kæmpeindsats i bestræbelserne på at sikre patienterne hurtig adgang til behandling.

På grund af tidligere tiders beslutninger fra centralt hold er vi imidlertid i endnu et par år i en situation, hvor det ikke er muligt for os at tilbyde alle patienter rettidig strålebehandling inden for regionens grænser. Mange patientgrupper vil på grund af deres særlige behov og i overensstemmelse med de nye kræftforløb modtage behandlingen hurtigere end fire uger, men nogle udvalgte patientgrupper vil vi desværre være nødt til at tilbyde behandling i naboregionerne eller i udlandet.

Venlig hilsen

Bent Hansen
Regionsrådsformand


Flere oplysninger
Regionsrådsformand, Bent Hansen, tlf. 8728 5010 / 4031 3707