Professor Johan Hviid Andersen

Stress har afløst fysiske skader i hånd, ryg og nakke, og vi bliver stadig yngre, når vi vender arbejdsmarkedet ryggen og må søge hjælp på Arbejdsmedicinsk klinik, Hospitalsenheden Vest i Herning. Her har man netop fået sin første professor.

Anerkendelse er altid rart, men det ændrer ikke min hverdag! Sådan siger Johan Hviid Andersen om det at være nyudnævnt professor i arbejdsmedicin. Den første professor med ansættelse - uden for Århus Universitet - i Hospitalsenheden Vest på Arbejdsmedicinsk klinik ved Regionshospitalet Herning.

Stolt tradition

Netop vendt hjem fra en Ph.d.- bedømmelse i Amsterdam, må Johan Hviid Andersen dog erkende, at noget alligevel er anderledes. På afstikkeren til Amsterdam har han måtte bære sort professorkappe og hat, sådan som traditionen byder professorerne ved en bedømmelse på de kanter. Bestemt ikke en stil den nyudnævnte professor normalt lægger for dagen. Siden studentertiden og tro mod sit fædrene ophav fra arbejderklassen i Århus, har Johan Hviid Andersen faktisk været optaget af at nedbryde autoriteter og kæmpe den lille mands sag. På Arbejdsmedicinsk Klinik har han typisk samtaler med mennesker, der ikke længere kan klare de opskruede krav, arbejdsmarkedet og samfundet stiller.

Syersker fik hjælp

Faglig opmærksomhed får Johan Hviid Andersen for alvor, da han som ung speciallæge i arbejdsmedicin i begyndelsen af 90´erne præsenterer arbejdsgiverne i tekstilindustrien for en undersøgelse af de arbejdsvilkår, man byder sine syersker. Opsigtsvækkende resultater der dokumenterer nedslidning i stor stil og giver Johan Hviid Andersen sit forskningsmæssige gennembrud. Siden er hans undersøgelser medvirkende til, at syerskerne får erstatning for deres arbejdsskader.

Venner og fjender

Noget som i sagens natur giver kolossal kredit i fagforeningerne og omvendt får en hel forsamling af arbejdsgivere inden for tekstilindustrien op i det røde felt. Men modgang gør stærk, og i dag må også fagforeningerne acceptere, at undersøgelser af arbejdsmiljøet ikke altid falder ud til deres fordel. For eksempel giver det genlyd verden over, da Johan Hviid Andersen og kollegerne i Herning for et par år siden undersøger, om computerarbejde har en skadelig virkning på 10.000 tekniske assistenter. Stik i mod forventning viser den danske undersøgelse, at der ikke er problemer med arbejdsmiljøet. Resultater der får forsideomtale i Washington Post og Financial Times, og som i følge Johan Hviid Andersen har været med til at styrke uvildigheden af den forskning, som de arbejdsmedicinske klinikker praktiserer. Han og kollegerne bliver ikke længere nægtet adgang til at undersøge arbejdsforholdene på virksomhederne. Frem er vokset en accept af, at de ansatte på arbejdspladserne er en værdsat ressource, og man er generelt enige om at forebygge frem for at behandle, fortæller Johan Hviid Andersen.

Nye tider

Hvor det tidligere hovedsageligt var syersker, metal og slagteriarbejdere, der kom på klinikken i Herning med arbejdsskader i arm, ryg og nakke, så er klientellet i dag ændret noget. – Vores patienter er i gennemsnit 10 år yngre, og mange møder nu med en henvisning fra deres læge med stressrelaterede symptomer, fortæller Johan Hviid Andersen. - Men det er fortsat de ufaglærte og dem fra den lavtlønnende del af arbejdsmarkedet, der oftest lander hos os, tilføjer han.

Derfor har Arbejdsmedicinsk Klinik i dag ansat seks psykologer, og man er netop gået i gang med at tilbyde egentlig behandling til stressramte.


21. august markerer Region Midtjylland og Hospitalsenheden Vest officielt udnævnelsen af Johan Hviid Andersen som professor i arbejdsmedicin. Det sker ved en tiltrædelsesforelæsning.

Flere oplysninger
Cheflæge Per Østergaard Jensen, Hospitalsledelsen Vest, tlf. 9927 2710 / 2095 7258

Professor Johan Hviid Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinik, Hospitalsenheden Vest, tlf. 9927 2470

Foto af Johan Hviid Andersen kan frit anvendes i forbindelse med omtale af hans tiltrædelse som professor.
Hent foto i høj opløsning