Forretningsudvalget i Region Midtjylland har nu vedtaget de rammer, der skal danne grundlag for næste års budget. Hospitaler, psykiatri og administration skal frem til 28. august udarbejde et katalog over mulige omstillinger og besparelser.

Forretningsudvalget i Region Midtjylland har nu vedtaget de rammer, der skal danne grundlag for næste års budget. Hospitaler, psykiatri og administration skal frem til 28. august udarbejde et katalog over mulige omstillinger og besparelser.

Forretningsudvalget har taget hul på den politiske behandling af Region Midtjyllands budget 2009. Udvalget har nu vedtaget de rammer, der skal danne grundlag for det videre arbejde med regionens budget for det kommende år. Målet er at få skabt balance i budgettet, hvor der forventes store økonomiske underskud i både 2008 og 2009.

Arbejdet med at få budgettet for det kommende år på plads afventede, at der blev indgået økonomiaftale for 2009 mellem regeringen og Danske Regioner. Det sket 14. juni, og nu er konsekvenserne af økonomiaftalen indregnet i regionens budget. Herefter kan der konstateres et udgiftspres på 435 mio. kr. i 2008 og 1.096 mio. kr. i 2009.

- De budgetrammer, der er lagt frem og nu sendes videre fra regionens forretningsudvalg, lægger op til en meget brat opbremsning. Der vil blive tale om et voldsomt økonomisk indgreb og om en stram prioritering. Vi kan ikke klare os med kun at vælge lette løsninger, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Regionens forretningsudvalg vedtog 24. juni, at det somatiske område skal nedbringe udgiftspresset med 1.051 mio. kr., behandlingspsykiatrien med 30 mio. kr. og administrationen med 15 mio. kr. gennem omstillinger og besparelser. En del af besparelserne forudsættes at komme ved at behandle færre patienter og vente med at tage ny medicin og nye behandlinger i brug.

Både hospitalerne, psykiatrien og administrationen skal nu frem til 28. august beskrive spareforslag, så der kan ligge et samlet katalog over mulige løsninger.

- Nu kender vi resultatet af årets økonomiforhandlinger med regeringen, så nu kan vi handle på et oplyst grundlag. Vi har i løbet af det første halvår i år afprøvet forskellige løsningsmuligheder. Det har betydet visse lyspunkter, for eksempel bedre lånemuligheder og et tilsagn om at se på den måde bloktilskuddet bliver fordelt mellem de enkelte regioner på. Det er bare langt fra nok, siger Bent Hansen.

De folkevalgte vil diskutere forslagene i sparekataloget på et budgetseminar 5. september. Og 15. september er der planlagt politiske drøftelser om det kommende års økonomi.

- Der vil blive tale om en stram proces, men de relevante samarbejdsudvalg vil blive inddraget i forbindelse med, at sparekataloget bliver udarbejdet. Det er vigtigt, at regionsrådet kender medarbejdernes holdninger, når vi midt i september vedtager budget 2009, siger Bent Hansen.

Se dagsordenen til forretningsudvalgets møde 24. juni.

Flere oplysninger
Bent Hansen, regionsrådsformand, tlf. 8728 5010 eller 4031 3707

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer finder du på www.rm.dk/politik/politikerne