Det kræver viden at leve godt med en kronisk sygdom. Formidling af viden om lungesygdommen KOL - både til patienter og fagpersoner - bliver en af de fornemste opgaver for to nye KOL-koordinatorer i Viborg-Skive-området. Målet er, at patienterne bliver bedre til selv at tage hånd om deres sygdom.

Det kræver viden at leve godt med en kronisk sygdom. Formidling af viden om lungesygdommen KOL - både til patienter og fagpersoner - bliver en af de fornemste opgaver for to nye KOL-koordinatorer i Viborg-Skive-området. Målet er, at patienterne bliver bedre til selv at tage hånd om deres sygdom.

Specialister skal hjælpe KOL-patienter til et bedre livViborg Kommune, Skive Kommune og Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup har i fællesskab ansat en sygeplejerske og en fysioterapeut, der skal være krumtapper i en mere struktureret og systematisk sundhedsindsats for patienter med KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.
I det nyskabende forsøgsprojekt skal de to brobyggere sikre kvalitet i samarbejdet mellem de mange sundhedsaktører, der - på tværs af sektorer og fag - ofte kommer på banen, når et menneske bliver ramt af kronisk sygdom.

Fra sygdomsbehandling til egenomsorg
Målgruppen for forsøget, der startede den 1. marts med ansættelsen af fysioterapeut Anne-Marie Thomsen og sygeplejerske Else Holm som KOL-koordinatorer, er patienter med let til moderat KOL - dvs. omkring 90 procent af KOL-patienterne.
Projektets fokus er dels patienter, der for nylig har fået stillet diagnosen; dels de praktiserende lægers, kommunens og hospitalets samarbejde om behandling, rehabilitering og forebyggelse.
Et vigtigt omdrejningspunkt er at give patienten viden om sygdommen og sin situation, så patienten i højere grad bliver herre over sin KOL – og ikke omvendt. Formålet er, at patientens livskvalitet ikke forringes yderligere.

Skal formidle viden
De to KOL-koordinatorers indsats skal understøtte en udvikling, hvor ressourcerne i højere grad bruges på at uddanne patienten i egenomsorg - og i mindre grad på sygdomsrettede ydelser og indlæggelse på grund af forværring. Denne tankegang er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger i "Kroniker-modellen".
KOL-koordinatorerne skal fungere som kontaktperson for patientens egen læge og være det koordinerende bindeled i forhold til kommunen og hospitalet. De skal desuden opbygge relevante uddannelsestilbud til patientgruppen samt formidle ny viden om KOL og tilbud til KOL-patienter til fagpersoner.

Erfarne KOL-koordinatorer
Både Anne-Marie Thomsen og Else Holm medbringer stor erfaring med KOL-patienter i deres nye job. Anne-Marie Thomsen har i halvandet år været ansat i en projektstilling som KOL-fysioterapeut ved Regionshospitalet Skive. Her har hun fået stor viden om KOL og gode kontakter i kommunerne.
Else Holm kommer fra en stilling som afdelingssygeplejerske i et af de lungemedicinske afsnit på Regionshospitalet Skive. Siden 2001 har hun været tilknyttet det lungemedicinske speciale, og hun har en diplomuddannelse i KOL.
Forsøget forløber de næste to år og evalueres undervejs af Dansk Sundhedsinstitut DSI. Halvdelen af udgifterne afholder Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup - den anden halvdel afholdes af de to kommuner i forhold til deres indbyggertal.
Erfaringerne fra forsøget ventes at kunne overføres til patientgrupper med andre kroniske sygdomme som diabetes og hjerte-karsygdomme.


Yderligere oplysninger:
Viborg Kommune:
Sundhedschef Jytte Therkildsen, tlf. 8787 6050, 
jth@viborg.dk
Skive Kommune:
Sundhedschef Eva Henriksen, tlf. 9915 6499, 
evhe@skivekommune.dk

Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup:
Oversygeplejerske Marianne Jensen, medicinsk afdeling, tlf. 8927 2865, 
marianne.jensen@viborg.RM.dk
Afdelingsfysioterapeut Ulla Bleshøy, tlf. 8927 4077, 
ulla.bleshoey@Viborg.RM.dk