Det socialpsykiatriske bosted Søhuset i Viborg
I begyndelsen af i år flyttede beboerne fra det socialpsykiatriske bosted Søhuset i Viborg ind i nye, flotte bygninger ved Søndersø i Viborg, efter de seneste 21 år at have holdt til i en midlertidig barak tæt ved Regionspsykiatrien Viborg.

Torsdag d. 29. maj kl. 14 skal Søhuset indvies officielt, hvor blandt andet Regionsrådet og Viborg Byråd er inviteret.

Søhuset åbnede i 1987 i en barak fra 60’erne, som et botilbud til yngre og midaldrende mennesker, som på grund af psykiatriske lidelser har svært ved at tage vare på deres eget liv.

Det var meningen, at barakken kun skulle være en midlertidig løsning, inden Søhuset skulle flytte til Skive. Flytningen til Skive blev dog aldrig til noget, og her 21 år efter ligger Søhuset stadig i Viborg; nu i nye bygninger, hvor de 21 beboere har fået egne lejligheder med køkken og bad.

- De nye bygninger betyder, at beboerne har fået friheden til at bestemme over deres eget liv. Før havde personalet en nøgle til beboernes værelser. Nu er det kun beboerne selv, der kan låse døren til deres eget hjem, så personalet kan kun komme indenfor, hvis beboerne ønsker det, fortæller leder af Søhuset, Rie Andersen.

Søhuset er bygget som et alment boligselskab, hvor alle beboere har deres egen lejekontrakt. Ud over de 21 lejligheder byder Søhuset også på fællesarealer så som have, opholdsstuer og fælles køkken.

Inden den officielle indvielse står det dog klart, at det kun er året ud, at Søhuset hører under Region Midtjylland. Viborg Kommune meddelte i april, at den ønsker at overtage Søhuset pr. 1. januar 2009.

Overtagelsen sker som en såkaldt virksomhedsoverdragelse. Det vil sige, at kommunen overtager både Søhusets personale og bygninger fra Region Midtjylland.

Region Midtjylland driver i øjeblikket 11 sociale tilbud i Viborg Kommune, men fra årsskiftet overtager Viborg kommune tre af tilbudene. Det er ud over Søhuset også Himmelbjergets Børn og Ungecenter, Rådgivningscentret, Viborg afdeling og Center for Syn og Kommunikations afdeling i Viborg.

Flere oplysninger
Leder af Søhuset, Rie Andersen, tlf. 8728 8551