Århus Universitetshospital, Skejby
En ny diagnostisk strategi til udredning af muskel-relaterede fedtforbrændingssygdomme


Fedtforbrændingen er en af kroppens vigtigste energikilder, hvor fedtsyrer fra føden og fra fedtdepoter omdannes til energi i vores celler. Specielt er muskel- og hjerteaktivitet afhængig af en velfungerende fedtsyreforbrænding, men under faste øges fedtforbrændingen også i andre organer; fx producerer leveren den nødvendige energi til hjernen, når blodsukkerniveauet er lavt.

Patienter med defekter i fedtsyreforbrændingen har et bredt spektrum af kliniske symptomer, heriblandt kronisk muskel-slaphed, udviklingshæmning og hjerte-/leverproblemer, men også akutte anfald af kramper, lavt blodsukker, kvalme, opkast og bevidstløshed. Symptomerne starter oftest i den tidlige barnealder. Biokemiske analyser af blod og urin fra patienterne kan pege på, at der er noget galt i cellernes fedtsyreforbrænding, men en endelig diagnose kræver genetiske analyser samt undersøgelser af celler fra patienterne.

I de fleste tilfælde vil patienterne få fortaget en hudbiopsi, hvilken er et langt mindre indgreb end prøver fra andre organer såsom en muskelbiopsi. Fedtsyreforbrændingen i hudceller dog meget lav sammenholdt med muskelceller, og i mange tilfælde vil en defekt i fedtsyreforbrændingen slet ikke kunne ses i hudcellerne.

En ny molekylærbiologisk teknik gør det nu muligt i laboratoriet at omdanne hudceller til muskelceller. Overførsel af et muskelspecifikt gen (MyoD), som er afgørende for dannelsen af muskelceller, vil efter kort tid få hudcellerne til at se ud og opføre sig som muskelceller. Med denne teknik er der således mulighed for en forbedret diagnostik samtidig med, at patienterne skånes for de smerter/gener, der er forbundet med at få taget en muskelbiopsi.

Et nyt forskningsprojekt har netop til formål at forbedre den diagnostiske udredning af patienter med fedtsyreforbrændingssygdomme. Molekylær Medicinsk Forskningsenhed, Århus Universitetshospital, Skejby har en stor samling af hudceller fra patienter med defekter i fedtsyreomsætningen. I samarbejde med Institut for Human Genetik, Aarhus Universitet, vil forskerne anvende MyoD-genoverførslen på hudceller, som dyrkes i laboratoriet, og herefter foretage en række undersøgelser af de muskellignende celler med henblik på at identificere de underliggende sygdomsmekanismer.

Indledende forsøg med MyoD-genoverførsel forventes afsluttet i 2009, hvorefter teknikken ønskes anvendt i forbindelse med fremtidige diagnostiske udredninger af relevante patienter.

Flere oplysninger
Postdoc, Christina Bak, cbak@ki.au.dk
Professor, Thomas G. Jensen, thomas@medmicro.au.dk