Forskere på Århus Universitetshospital, Skejby finder mulig sammenhæng mellem stress under graviditet og dødsfødsel

I en stor undersøgelse fra Århus Universitetshospital, Skejby, har forskere fundet en mulig sammenhæng mellem stress under graviditet og dødfødsel.

Knap 20.000 gravide har under deres graviditet besvaret et standardiseret spørgskema om psykisk stress. Kvinderne blev bedt om at vurdere deres stress niveau på en række punkter i forhold til en måned forinden. Udfra svarene blev der lavet en samlet stress score.

De kvinder, der scorede højest, havde sammenlignet med kvinder med en middel score en højere risiko for, at deres barn var dødfødt.
Der blev i undersøgelsen taget højde for en række andre faktorer, herunder rygning under graviditet, men ingen af disse faktorer kunne tilsyneladende forklare resultaterne.

Man kender ikke årsagen til, at stress påvirker risikoen for dødfødsel, men man har spekuleret på, om ændringer i kroppens balance af blandt andet cortisol kunne spille en rolle, eller om om stress påvirker blodkarrene i moderkagen og nedsætter blodforsyningen til fosteret. Endelig må man tænke på, om der er andre forhold som adskiller kvinder med højt og lavt stress, og som kan forklare resultaterne.

Kun hvis stress viser sig at være den direkte årsag til den øgede forekomst af dødfødsler blandt kvinder med højt stres niveau, kan man forvente at kunne reducere antallet af dødsfødsler via en forebyggelse af stress under graviditet.

Flere oplysninger
Adelingslæge, Kirsten Wisborg, tlf. 5090 7215 / 8949 5566 - bed om kode 6740.
kirstenwisborg@dadlnet.dk