Klinisk Biokemisk Afdeling i hospitalsenheden Vest i Herning og Holstebro har netop fået bevis for, at kvaliteten af deres arbejde er helt i top efter international standard.


250 forskellige analyser af blandt andet blodprocent, blodsukker og kolesteroltal og prøvemetoder til at afsløre om det er hjertet eller lungerne, det er galt med. Det er, hvad Klinisk Biokemisk Afdeling i hospitalsenheden Vest i Herning og Holstebro skal holde styr på, for at patienterne kan få det rigtige svar.


Afdelingen har netop fået bevis for, at kvaliteten af deres arbejde er helt i top og er blevet akkrediteret efter en international standard, som gælder helt frem til 2011. Dermed er patienterne i Vestjylland i bedste hænder, og Klinisk Biokemisk Afdeling i hospitalsenheden Vest er allerede nu klar til at opfylde kravene i Den Danske Kvalitetsmodel, som er ved at blive rullet ud på hospitalerne landet over.

- Det er resultat af en målrettet indsats, som vi for alvor tog hul på i 2002, da de to afdelinger i Herning og Holstebro blev samlet under samme ledelse, fortæller chefbioanalytiker Birgitte Knak Ostersen. - En fusion der tvang os til at beskrive hver vores procedurer og gjorde, at vi måtte spørge os selv, om der var noget, vi kunne gøre anderledes. Vi vænnede os til at registrere opståede fejl. Intet var for småt.

For at give patienterne korrekte svar på blod- og laboratorieprøver, skal personalet i løbet af en vagt kunne overskue ca. 15 forskellige apparaturer. Dertil kommer, at svar på prøverne cirkulerer mellem Klinisk Biokemisk Afdeling, praktiserende læger og de kliniske afdelinger på hospitalerne. Risikoen for, at der begås en fejl et eller andet sted i denne ”centrifuge”, er med andre ord oplagt. Medmindre man har styr på tingene, og det har man i Klinisk Biokemisk Afdeling i hospitalsenheden Vest.

Gennembruddet i bestræbelserne på at undgå fejl og sikre kvaliteten i alle arbejdsgange kom for alvor i 2005 med brugen af et elektronisk dokumenthåndteringssystem, e-dok. Efter det første år med e-dok var der mere end 1200 opdaterede dokumenter lagret i systemet med beskrivelser fra A til Z af alle arbejdsgange på afdelingen.

- Når der sker ændringer i vores procedurer eller nye kommer til, får personalet automatisk en mail med et link til den ændrede eller nye beskrivelse i e-dok. Og systemet gemmer oplysninger om, hvornår personalet har læst og kvitteret for at have set den. Det rykker og placerer entydigt ansvaret hos hver enkelt af os, fortæller Birgitte Knak Ostersen.

Fredag den 28. marts kl. 14.30 – 16.00 fejres akkrediteringen i ”Restoen” Regionshospitalet Herning.

Vil du vide mere
Hospitalsdirektør Henning Vestergaard, tlf. 2048 0683
Chefbioanalytiker Birgitte Knak Ostersen, tlf. 9912 5115, mobil: 2222 8919

Fakta
Klinisk Biokemisk Afdeling på Regionshospitalet Herning blev akkrediteret den 3. marts 2008, mens afdelingen i Holstebro fik en akkreditering for en for en del af deres arbejdsgange og analyser i marts sidste år. Den ny fælles akkreditering gælder på nuværende tidspunkt for ca. 80-85 procent af det samlede antal analyser.