Foreningen OCD MidtVest og Region Midtjyllands Psykiatriskole Vest går sammen om at tilbyde kurser, der skal skabe bedre forståelse for den psykiske lidelse OCD. Kurserne er målrettet en lang række faggrupper inden for kommuner, region og uddannelses-institutioner.


Foreningen OCD MidtVest og Region Midtjyllands Psykiatriskole Vest er gået sammen om at tilbyde en række kurser, der skal skabe bedre forståelse for den psykiske lidelse OCD. Kurserne går i gang i løbet af foråret og er målrettet en lang række faggrupper inden for kommuner, region og uddannelsesinstitutioner.


- Kollegerne tænker: ”Han kommer altid for sent på arbejde, og hvordan i alverden er det hans hud ser ud. Er det fordi, han vasker hænder hele tiden? Han er da sær!”
- Klassekammeraterne mobber hende, fordi hun altid er så omstændelig og ikke kan koncentrere sig i timerne.
- Sagsbehandleren river sig i håret over, at klienten ikke kan gennemføre en uddannelse eller fastholde et job.
- Ægtefællen kan ikke holde alle ritualerne ud.


OCD - Obsessive (tvangstanker) Compulsive (tvangshandlinger) Disorder (lidelse) rammer 2-3 % af befolkningen, altså ca. 150.000 danskere. OCD rammer både børn og voksne.
DR1 sendte for nylig dokumentarserien ”Tvunget af tanker”, der har været med til at gøre kendskabet til OCD-lidelsen større. Nu vil foreningen OCD MidtVest og Region Midtjyllands Psykiatriskole Vest gøre kendskabet til lidelsen endnu større. Derfor tilbyder de, som en del af Landsindsatsen mod Angst, kurser for en lang række faggrupper for at klæde dem bedre på til at støtte og hjælpe OCD-ramte.

OCD gør, at tvangstankerne konstant til stede. Man bliver hele tiden forstyrret af dem og kan ikke skubbe dem væk. Tankerne handler ofte om frygten for at blive smittet med en farlig sygdom eller frygten for at komme til at skade sig selv eller andre, eller angsten for at noget frygteligt skal ske for en selv eller andre.

OCD-tvangshandlingerne bliver udført for at nedbringe ubehag og angst eller for at undgå, at noget ondt skal ske. Det kan være, at man får den tanke, at et familiemedlem vil dø, eller at man får en farlig sygdom, hvis man ikke vasker hænder om og om igen. Eller man får den tanke, at huset brænder, hvis man ikke tjekker stikkontakter og el-installationer mange gange. Eller at et bestemt tal styrer, hvilke varer man køber i supermarkedet.

OCD findes i alle sværhedsgrader fra den milde til den stærkt invaliderende tilstand, hvor stort set alle døgnets vågne timer er beslaglagt af tvangshandlinger og tvangstanker.

OCD er en både pinefuld og invaliderende lidelse for dem, der bliver ramt. Desuden giver OCD samfundet store udgifter til sygedagpenge, da mange af de ramte ikke kan passe et arbejde.

OCD-kurserne begynder i løbet af foråret og vil blive tilbudt blandt andre behandlere, psykiatrimedarbejdere, lærere, PPR-medarbejdere, socialrådgivere, jobkonsulenter, arbejdsmarkedsmedarbejdere, familieafdelinger og politikere fra den vestlige del af Region Midtjylland. (Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg Kommune.)


Flere oplysninger

Psykiatriskole Vest, Bjarne Yde, tlf. 8728 4214 / 3062 1687

OCD MidtVest, Geir de Lange tlf. 9782 1218

Marianne Jakobsen, journalist, Regionspsykiatrien, Distrikt Vest
tlf. 8728 4219 / 2172 9179

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.