Per Ovesen

Per Ovesen ny formand for forening af europæiske specialister i graviditet og diabetes

Overlæge dr. med. Per Ovesen på Århus Universitetshospital, Skejby, er blevet valgt til formand for Diabetic Pregnancy Study Group (DPSG), som er en forening af europæiske fødselslæger, der arbejder med gravide diabetikere og overvægtige gravide. Valget fandt sted i oktober på foreningens årsmøde i Dubrovnik i Kroatien.

Både mor og barn har større risiko for komplikationer under graviditeten, hvis moderen har diabetes. Det er et voksende problem, fordi flere og flere gravide er overvægtige. Overvægt øger nemlig risikoen for svangerskabsdiabetes, som ganske vist forsvinder igen efter fødslen, men som i rigtig mange tilfælde kommer igen som type 2 diabetes indenfor få år efter føds-len.

- Problemet med overvægt og diabetes blandt gravide er stigende, men der er ingen tvivl om, at man kan gøre rigtigt meget med motion og kost. Derfor er det vigtigt, at specialister på området mødes for at udveksle erfaringer og sætte ny forskning i gang, så indsatsen kan blive så effektiv som muligt, siger Per Ovesen, der har været medlem at bestyrelsen i DPSG i to år, før han blev valgt som formand.

Diabetes øger risikoen for komplikationer i graviditeten, og omvendt påvirker graviditet også diabetes. Ofte falder blodsukkeret i starten af graviditeten med stor risiko for at den gravide får insulinchok. Senere i graviditeten stiger sukkerindholdet i blodet både hos den gravide og hos fosteret, som kan vokse sig meget stort. Ud over risikoen for fødselskomplikationer, fordi barnet bliver for stort, har gravide diabetikere en større risiko for at føde børn med misdannelser og for at føde for tidligt.

På Skejby er det Per Ovesen, der i det daglige tager sig af gravide med diabetes og andre sygdomme i kroppens hormondannende kirtler. I DPSG har Per Ovesen især arbejdet med at få problemerne med overvægt og diabetes blandt gravide taget op i EU. Han har blandt andet holdt oplæg om emnet ved et frokostmøde for EU-parlamentarikere i Bruxelles.

Hjemmesiden for The Diabetic Pregnancy Study Group

Flere oplysninger
Overlæge dr.med. Per Ovesen, tlf. 8949 6319 / pov@sks.aaa.dk