Kvinder fra etniske minoriteter inviterer det danske sundhedsvæsen til at indgå i en anerkendende dialog om sygdom, sundhed og trivsel


Stregkvinder - illustrationKvinder fra etniske minoriteter inviterer det danske sundhedsvæsen til at indgå i en anerkendende dialog om sygdom, sundhed og trivsel
.

Invitationen, som især er henvendt til sundhedsfaglige i almen praksis, fremsættes gennem en ny kvalitativ undersøgelse af etniske minoritetskvinders opfattelse af sygdom, sundhed og trivsel i deres møde med det danske sundhedsvæsen.

Undersøgelsen er foretaget af antropolog og sundhedskonsulent Inge Wittrup, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland. Den bygger på flere års sundhedsfremmende arbejde i det vestlige Århus samt interview med ti kvinder fra forskellige oprindelseslande, der har boet i Danmark i en årrække.

En udstrakt hånd
- Der er en dominerende fortælling om klager og smerter, som sætter rammen for mange af de møder og konflikter, der ses mellem etniske minoritetskvinder og sundhedsprofessionelle. Men i interviewene ses dele af nye fortællinger, der kan næres og være med til at udvikle mere hensigtsmæssige relationer, siger Inge Wittrup og trækker et citat frem, der illustrerer nogle af de drømme, som de etniske kvinder inviterer sundhedsprofessionelle til at være medfortællere på:

” Jeg drømmer den drøm at se mine børn, de lærer højere uddannelse og bliver meget gode. Og det giver også noget til danskerne, at andre mennesker kan være gode. Og at jeg bliver helt rask og kan leve ligesom andre mennesker. Jeg tænker ikke for meget. Jeg arbejder. Jeg kan ikke bare sidde hjemme. Det er min drøm” (uddrag af interview med kvinde fra Iran).

Ondt i hjertet
Der er meget mere på spil, når man går til lægen i et fremmed land, end når man skal til fx grønthandleren. Det dominerende tema i kvindernes fortællinger er, at de oplever, at deres klager og smerter ofte bliver mødt med manglende forståelse. Det forklares ofte med mangel på tid og sygdomsforståelse.

Et andet gennemgående tema er selvforståelsen i forbindelse med klagerne og smerterne. For kvinderne hænger kroppens symptomer sammen med den sociale, kulturelle og psykologiske baggrund, som det fx formuleres her:
”Dengang jeg kom til Danmark var mit helbred meget godt og jeg var også glad for at være i Danmark. Siden blev jeg skilt fra min mand og da begyndte der at opstå nogle problemer og mit helbred begyndte at blive dårligere, men omkring for seks år siden blev mit helbred meget, meget dårligt. Nu her for eksempel når jeg sidder, nogen gange får jeg en kvælningsfornemmelse, hvor jeg har lyst til bare at slå gardinerne fra hinanden og åbne alle vinduerne og sådan noget” (uddrag af interview med kvinde fra Libanon).

- Kvinderne ønsker, at deres sundhed og trivsel bliver set i sammen-hæng med deres øvrige liv, når de møder den praktiserende læge. Men det sker alt for sjældent. Det betyder, at den dominerende fortælling om mangel på forståelse, udtrykt i metaforer som ’ondt i hjertet’, trives i bedste velgående i kvindernes indbyrdes snak, og det kan let blive en selvopfyldende profeti, forklarer Inge Wittrup.

InterMultiFemina
På baggrund af undersøgelsen har Inge Wittrup udviklet en reflekterende tilgang til mødet mellem etniske minoriteter og sundhedsfaglige, kaldet ”InterMultiFemina”. Den rummer en række anbefalinger, der kan fremme en dialog, som ikke kun er anerkendende, men også interkulturel. Hun fortæller:

- InterMultiFemina kan ses som et tankeredskab, en slags nøgle til en bedre gensidig forståelse og anerkendelse og et nyt fremadrettet fokus. InterMultiFemina er ’midt imellem’ (Inter), ’mangfoldig og flertydig’ (Multi) og på vej mod en ny ’kønsidentitet’ (Femina).

InterMultiFemina præsenteres første gang fredag den 31. oktober på et temamøde mellem sundhedsfaglige og repræsentanter for etniske minoriteter samt andre interesserede. Mødet foregår i Regionshuset Århus, Olof Palmes Allé 15, Århus N, kl. 13.00-15.00.

Yderligere information
Sundhedskonsulent, antropolog, ph.d Inge Wittrup, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland, tlf: 87284714 / 60837472 / inge.wittrup@stab.rm.dk.

Rapporten ”Intermultifemina – en antropologisk analyse om etniske minoritetskvinders narrativer om sundhed og trivsel” kan downloades eller bestilles fra www.centerforfolkesundhed.dk – vælg publikationer – Sundhedsfremme og forebyggelse.