Hiv-smittede er mindre syge end for ti år siden, men risikoen for at blive indlagt med lungebetændelse er fortsat seks gange højere for Hiv-smittede.


Risikoen for at blive indlagt med lungebetændelse er dog fortsat seks gange højere for Hiv-smittede

En ny dansk undersøgelse viser, at hiv-smittedes risiko for at blive indlagt med lungebetændelse er faldet kaftigt efter introduktionen af effekt hiv-medicin for ca. 10 år siden. Dog har en hiv-smittet person med normale immuntal fortsat seks gange højere risiko for at blive indlagt med lungebetændelse, sammenlignet med en jævnaldrende hiv-negativ person.

I undersøgelsen indgik 3.516 hiv-smittede fra den Danske HIV kohorte, som er en landsdækkende database med oplysninger fra alle hiv-patienter, som har været på et af de danske behandlingscentre siden 1. januar 1995. Desuden indgik 328.738 ikke hiv-smittede personer sammenlignelige på alder, køn og bopæl.

Fra Landspatientregisteret indhentedes alle lungebetændelse-diagnoser i perioden 1. januar 1995 til 1. maj 2007. Kun den første registerede hospitalsdiagnose talte med i opgørelsen. Efterfølgende analyseredes data for at finde risikofaktorer for lungebetændelse blandt hiv-smittede.

Resultaterne viser, at risikoen for indlæggelse med lungetændelse var ca. 35 gange større for en hiv-smittet sammenlignet med en ikke hiv-smittet i perioden 1995-1996, hvor der ikke fandtes effektiv hiv-behandling, men at dette tal var faldet til en 6.3 gange større risiko i 2005-2007, hvor hiv-behandling var veletableret. Tilsvarende var estimatet 5.9 for den gruppe hiv-smittede med høje immuntal (CD4 tal >500 celler/µL).

Den største risiko for lungebetændelse havde de hiv-smittede, som var smittet ved stofmisbrug urene kanyler, eller var ældre, havde lavt CD4-tal eller ikke modtog hiv-behandling.

Konklusionen på undersøgelsen var, at selvom sygeligheden blandt hiv-smittede er faldet betydeligt efter introduktionen af effektiv hiv-behandling, så har selv velhandlede hiv-smittede en seks gange højere risiko for indlæggelse med lungebetændelse end jævnaldrende ikke hiv-smittede personer.

Flere oplysninger
Ole Schmeltz Søgaard, læge, ph.d.-studerende, tlf. 8949 8492 
OKS@sks.aaa.dkFakta

Fakta
Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel: Hospitalization for Pneumonia among Individuals With and Without HIV Infection, 1995-2007: A Danish Population-Based, Nationwide Cohort Study. Sogaard OS, Lohse N, Gerstoft J, Kronborg G, Ostergaard L, Pedersen C, Pedersen G, Sørensen HT, Obel N. Clin Infect Dis. 2008 Nov 15