Gravide kvinders indtagelse af 10 eller flere kopper kaffe om dagen øger ikke risikoen for, at barnet får diagnosen Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Gravide kvinders indtagelse af 10 eller flere kopper kaffe om dagen øger ikke risikoen for, at barnet får diagnosen Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).
Gravide kvinders indtagelse af 10 eller flere kopper kaffe om dagen øger ikke risikoen for, at barnet får diagnosen Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Det viser en ny underssøgelse fra Perinatal Epidemiologisk Forskningsenhed ved Århus Universitetshospital, Skejby.

Kaffe indeholder koffein, der kan påvirke centralnervesystemet og processer i cellerne hos fosteret. Dyreforsøg har antydet, at høje koncentrationer af koffein kan give varige skader hos fosteret, men kun i et enkelt mindre studie har forskere undersøgt, om det også gør sig gældende for mennesker.

Den nye danske undersøgelse er baseret på en database (Den Århusianske Fødselskohorte) med registreringer om 24,068 børn født mellem 1990-1998. Mødrene har i 16. graviditetsuge besvaret et spørgeskema, hvor de bl.a. har svaret på, hvor meget kaffe, de drikker.

Ved at sammenkøre oplysningerne i databasen med Det Psykiatriske Centralregister fandt forskerne 88 børn med ADHD. Information om familiernes sociale forhold blev indhentet fra Danmarks Statestik.

Undersøgelsen viser, at der er en fordoblet risiko for ADHD i barndommen, hvis gravide kvinder drikker 10 eller flere kopper kaffe om dagen, men at det primært forklares af forskelle i rygevaner.

Resultaterne er publiceret i følgende originalartikel
Linnet KM, Wisborg K, Secher NJ, Hove Thomsen P, Obel C, Dalsgaard S, Henriksen TB.
Coffee consumption during pregnancy and the risk of hyperkinetic disorder and ADHD: a prospective cohort study.
Acta Paediatr. 2008 Sep 1. [Epub ahead of print]

Flere oplysninger
Karen Markussen Linnet, på mail kmlinnet@ki.au.dk eller tlf. 2712 6687