Århus Sygehus
Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, er de første i verden, som behandler lidelsen irritabel tyktarm ved hjælp af elektrisk stimulation af rygmarvsnerverne.

Der er godt nyt på vej til de 10-20 procent af danskerne, som lider af syndromet irritabel tyktarm. Som det eneste sted i verden er Århus Sygehus gået i gang med en ny og lovende behandling, hvor patienterne bliver stimuleret elektrisk i den nederste del af rygmarvsnerverne.

Irritabel tyktarm er et syndrom karakteriseret af symptomer som forstoppelse, diarré, mavesmerter og luft i tarmene. Tilstanden ses hos voksne i alle aldre, men hyppigst hos midaldrende og kvinder.

- Disse patienter lider – nogle af dem er så generet af irritabel tyktarm, at de ikke kan passe et arbejde. Hidtil har vi ikke haft nogen behandling til dem, men nu ser det ud til at lykkes, siger Lilli Lundby, afdelingslæge, Ph.D., på Kirurgisk Afd. P på Århus Sygehus.

Behandlingen foregår med såkaldt sakral nerve stimulation (SNS). Ved sakral nerve stimulation stimuleres de sakrale nerverødder – som ligger i forlængelse af rygmarven bag korsbenet – via en lille pacemaker, der opereres ind under huden. På den måde stimuleres lukkemuskel, bækkenbund og tarmens bevægemønster, så man bedre kan kontrollere afføringen. Hvorfor sakral nerve stimulation virker, ved man endnu ikke præcist. Men undersøgelser tyder på, at de elektriske impulser bevirker, at tarmens bevægelser bliver normaliseret.

- Vi har haft gode resultater, når vi har lavet testoperationer med pacemakeren for irritabel tyktarm. Nu ser vi frem til at finde ud af, om behandlingen virker på lang sigt, siger Lilli Lundby.

For at blive klogere på virkningen af sakral nerve stimulation har professor Søren Laurberg fra Kirurgisk Afd. P, fået en bevilling på 10 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd. Bevillingen skal bruges til at undersøge, hvorvidt sakral nerve stimulation virker på en række diagnoser: Forstoppelse, diarré, irritabel tyktarm og beskadiget lukkemuskel som følge af en fødsel.

Anne Thomassen, cheflæge på Århus Sygehus, peger på, at Kirurgisk Afdeling P er nationalt og internationalt førende, når det drejer sig om forskning og behandling ved dårlig tarmfunktion.

- Afdelingen er et udmærket eksempel på, hvordan klinisk forskning umiddelbart kan blive til gavn for patienterne. Ikke kun patienter med sjældne og komplicerede lidelser, som typisk behandles på et universitetshospital, men også patienter, der lider af store folkesygdomme, siger Anne Thomassen.

Flere oplysninger

  • Afdelingslæge, Ph.D., Lilli Lundby, Kirurgisk Afd. P., Århus Sygehus, tlf. 8949 7948
  • Cheflæge Anne Thomassen, Århus Sygehus, tlf. 2169 9088 (sekretær, tlf. 8949 2359)

Fakta
Irritabel tyktarm er et syndrom karakteriseret af en gruppe symptomer, der omfatter vekslende afføringsmønster som forstoppelse, diarré, mavesmerter og luft i tarmene.

Irritabel tyktarm forekommer hos omkring 10-20 procent af befolkningen generelt. Tilstanden er hyppig i de vestlige lande og optræder hos voksne i alle aldre, hyppigst dog hos midaldrende og hos kvinder.

Den hidtidige behandling af irritabel tyktarm har været en medicinsk behandling som forsøg på at lindre symptomerne, men den har ikke været tilfredsstillende.

Derfor er Århus Sygehus gået i gang med at afprøve, om sakral nerve stimulation (SNS) har en lindrende effekt på symptomerne ved irritabel tyktarm. Sakral nerve stimulation er en ny, men velprøvet og lovende behandling til personer med ufrivillig afgang af afføring og svær forstoppelse. Fra undersøgelser ved man, at 75-80 procent af patienterne med ufrivillig afgang af afføring og 50-60 procent af patienterne med svær forstoppelse helbredes eller får færre symptomer ved denne behandling.