16-09-2009

Gå til stort billede af frugtplantage

En farlig arsen-forurening på Lolland fik Region Midtjylland til at gennemgå ni tidligere frugtplantager, der alle har været drevet igennem mindst 30 år. De er nu frikendt, og konklusionen er, at andre tilsvarende arealer i Midtjylland heller ikke er forurenet med de mest brugte sprøjtemidler.


Det var med bange anelser, at Region Midtjyllands afdeling for jord og råstoffer i foråret kortlagde en række arealer, der igennem mange år – mindst 30 - havde været drevet som frugtplantager.
Baggrunden var en sag fra Lolland, hvor man for et par år siden havde fundet rester af sprøjtegiften arsen i den tidligere frugtplantage Guldborghave.
Arealerne på Lolland er siden udstykket til boliger, og forureningen har betydet, at Region Sjælland nu begynder et oprydningsprojekt til 4,5 mio. kroner.
Arsen kan give akut forgiftning, hvis man indtager det, og kan over tid være kræftfremkaldende.

Måske forurenede
Eftersom Guldborghave frugtplantages historie indikerede, at der kunne findes forurening på andre frugtplantager i Danmark, valgte Region Midtjylland i foråret 2009 at kortlægge frugtplantager med tilsvarende lange driftsperioder som muligt forurenede. Siden er ni midtjyske frugtplantager med mindst 30 års drift blevet undersøgt. De har typisk været i drift siden 1940, men der er altså ikke påvist forurening med nogen af de sprøjtegifte, der normalt blev anvendt.

Uden for mistanke
Hovedformålet med projektet har været at skaffe en generel viden om forureningssituationen på de midtjyske frugtplantagers dyrkningsarealer, så regionen kunne afgøre, om der fortsat er grundlag for at kortlægge dem.
Nu kan Region Midtjylland konkludere, at situationen formentlig er den samme på øvrige, lige så gamle frugtplantager i regionen, og disse vil derfor ikke komme på listen over måske forurenede arealer.
Frugtplantageprojektet har også omfattet benzintanke, blande- og vaskepladser, hvor en eventuel jordforurening kunne udgøre en risiko for indeklimaet i boliger eller for anvendelse af arealet til have.
Borearbejdet er udført af Region Midtjyllands afdeling for jord og råstoffer.


Billedtekst: Ejeren af denne gamle frugtplantage i Viborg er en af dem, der nu kan ånde lettet op. De mere end 30 års plantagedrift har ikke forurenet arealerne med sprøjtegifte.
Fotoet er til fri brug og kan downloades i høj opløsning ved at klikke på det.


Yderligere oplysninger:

Frede Busk Sørensen, geolog
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 87 28 52 04
frede.busk@ru.rm.dk

 

Abelone Christensen, cand. pharm.
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 87 28 52 52
abelone.christensen@ru.rm.dk