Werther-prisen går i år til en medarbejder på Region Midtjyllands Center for Selvmordsforebyggelse i Århus

 Bente Hjorth Madsen får årets Werther-pris






Den særlige Werther-pris går i år til en medarbejder på Region Midtjyllands Center for Selvmordsforebyggelse. Werther-prisen, går i år til psykolog Bente Hjorth Madsen, Center for Selvmordsforebyggelse i Århus.


Bente Hjorth Madsen tildeles prisen for sine evner til at formidle sin store viden og indsigt i selvmordsproblematikken og synliggøre gruppen af selvmordstruede, blandt andet med udgivelsen af bogen, ”Når selvmordet truer”, og - ikke mindst - for hjemmesiden, www.forebygselvmord.dk, der er udviklet i samarbejde med en tidligere prisvinder, Inger Anneberg.

Prisen er på kr. 10.000, og den uddeles på Verdensdag for selvmordsforebyggelse, World Suicide Prevention Day den 10. september 2008.

Prisoverrækkelsen foretages af tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og finder sted klokken 15.30 i Campus Rådmandsmarken, Sigurdsgade 26. København .

www.forebygselvmord.dk
Når Bente Hjorth Madsen i år tildeles Werther-prisen, er det priskomiteens anerkendelse af, at hun er drevet af et stærkt personligt engagement, der på seriøs og værdig vis er med til at sætte fokus på selvmordstruede i den offentlige debat.

Den nye hjemmeside www.forebygselvmord.dk, der er udarbejdet i samarbejde med Inger Anneberg er især rettet mod mænd, en målgruppe der ofte finder det vanskeligt ved at søge hjælp. Med den nye hjemmeside har mændene fået adgang til råd og vejledning i et dagligdags og konkret sprog. Her kan de spejle sig og blive inspirerede af 12 beretninger om mænd, der har fundet vej ud af en alvorlig krise, og i psykologens bud på, hvad det er for situationer, som nogle mænd bliver ramt af, og hvordan man kan finde lysten til livet igen.

Werther-prisen
Det er 5. gang Werther-prisen uddeles. Prisen gives til mediearbejdere, som gennem deres virke har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden.

Selve prisen har fået sit navn efter hovedpersonen Werther i Goethes roman fra 1774, ”Den unge Werthers lidelser”, som ender med at begå selvmord. Da bogen udkom, medførte den en regulær bølge af selvmord i såvel Tyskland som i det øvrige Europa, hvor unge mænd identificerede sig med Werther, og tog sig selv af dage ved at benytte samme metode. Fænomenet beskrives i fagkredse som ”Werther-effekten”. Prisens navn skal derfor minde om selve formålet med prisen, at undgå at omtale selvmord og selvmordsforsøg på en måde, som kan være med til at øge antallet af selvmord.

Formålet med prisen er at:
- forebygge gennem information
- undgå tabuisering
- tage hensyn til og beskytte de efterladte
- oplyse om mulighed for hjælp og behandling for selvmordstruede og efterladte

Retningslinierne for tildeling af prisen ligger i forlængelse af WHO’s anbefalinger.
Inspiration fra Belgien
Ideen til en mediepris med det formål at forebygge selvmord stammer fra Belgien, hvor man indstiftede en lignende pris i 2003. Werther-prisen blev første gang uddelt i Danmark i 2005.

De foregående prismodtagere er:
- 2008: programmedarbejderne Cecilie Elmose Warnich og Cecilia Sejer, DR
- 2007: journalist Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende
- 2006 - redaktør Thorkild Nyholm, DR
- 2005 - journalist Inger Anneberg, a4media

Bag initiativet i Danmark står en arbejdsgruppe bestående af Merete Nordentoft, Foreningen for Uddannelse og Forskning i Selvmordsadfærd, Anja Thomsen, efterladt og tidligere bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for efterladte efter selvmord, Per Roholt, Dansk Journalistforbund og Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning.

Yderligere oplysninger
Læs mere om selvmord og selvmordsforskning på www.selvmordsforskning.dk eller www.iasp.info/

Trine Banke Kristensen, tlf. 6311 2186, trine@cfsmail.dk

http://www.selvmordsforskning.dk/