De praktiserende læger har opsagt samarbejdet om akutklinikken i Holstebro. Det ærgrer regionsrådsmedlem og formand for udvalget om primær sundhed, Aleksander Aagaard (V), at lægerne vælger at forlade et visionært udviklingsprojekt.

I to år har de praktiserende læger i lægevagten fungeret som lægefagligt back-up for akutklinikken i Holstebro. Ordningen er med til at tegne linjerne for, hvordan de praktiserende læger og hospitalerne kan samarbejde i et nyt akutsystem.

Ordningen har fungeret sideløbende med, at parterne forhandlede om de præcise vilkår for et samarbejde i hele regionen.

Aleksander Aagaard erkender, at forhandlingerne, der har stået på i to et halvt år, ikke har været nemme. Alligevel ærgrer det ham, at lægerne har opsagt aftalen.

Han tolker lægernes beslutning som en politisk handling. Blandt andet i forlængelse af de landsdækkende overenskomstforhandlinger mellem De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og regionerne. Forhandlinger, der brød sammen 19. november.

Går ud over sammenhængen

Aleksander Aagaard- Det er brandærgerligt, at lægerne ønsker at forlade samarbejdet i Holstebro. Ordningen er jo netop et brohoved for, hvordan de forskellige sektorer kan arbejde sammen og bidrage med hver deres spidskompetencer i fremtidens akutsystem, siger Aleksander Aagaard.

Han understreger, at Region Midtjylland er klar til at fortsætte samarbejdet i Holstebro.

- Det er ikke os, der har valgt at opsige denne aftale. Vi ville gerne fortsætte den, siger han.

Patienter uberørte
Lægernes beslutning får ikke betydning for patienterne på akutklinikken.

- Hospitalsenheden Vest sørger for, at der er lægefaglig back-up, så patienterne får den behandling, de har brug for, lover Aleksander Aagaard.

Men han ser en fare for, at lægernes opsigelse af aftalen fører til spild af lægefaglige ressourcer. Og så er det samtidig en sten på vejen mod et stærkere samarbejde til glæde for patienterne og det sammenhængende sundhedssystem.


Fakta

  • Region Midtjylland og de praktiserende læger i regionen indledte forhandlinger om lægefaglig back-up på aktuklinikkerne i foråret 2008.

  • 1. januar 2009 indledte lægerne og regionen et samarbejde, der indebar, at vagtlægerne tog sig af den lægefaglige back-up på akutklinikken i Holstebro

  • 24. november 2010 har de praktiserende læger i Region Midtjylland meddelt, at vagtlægerne fra 1. januar 2011 ikke længere vil varetage den lægefaglige back-up på akutklinikken i Holstebro



Flere oplysninger
Aleksander Aagaard (V), medlem af Regionsrådet for Region Midtjylland og formand for det Rådgivende udvalg vedrørende primær sundhed og kommunesamarbejde 8652 2899 / 2945 2441 / sander@rr.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer