1. februar er det 300 dage siden en patient sidst fik lungebetændelse efter respiratorbehandling på Hospitalsenheden Horsens


På Hospitalsenheden Horsens er der den 1. februar gået 300 dage siden man sidst oplevede en lungebetændelse i forbindelse med respiratorbehandling.

’Vi ved, at næsten halvdelen af de svært syge patienter, der udvikler en lungebetændelse i forbindelse med respiratorbehandling dør – så det er et helt åbenlyst kvalitetsløft til gavn for patienterne’, udtaler Cheflæge Jørgen Schøler Kristensen

Hospitalsenheden Horsens deltager som ét af 5 hospitaler i projekt Patientsikkert Sygehus. I forbindelse med projektet skal hospitalet indføre 12 pakker – én af disse er respiratorpakken, som blandt andet har til formål at undgå at patienter får lungebetændelse. ’De forbedringer, som vi har indført er relativt enkle – eksempelvis skal hovedgæret eleveres til mellem 30 og 45 grader, der skal udføres systematisk mundhygiejne, og man skal dagligt vurdere, om patienten kan tages ud af respiratorbehandling. Selvom tiltagene er enkle, er de effektfulde, udtaler Oversygeplejerske Marie-Louise Ulsøe.

Hospitalsenheden Horsens havde tidligere lungebetændelser i forbindelse med respiratorbehandling – ikke mange, men de forekom flere gange om året. Internationalt har man vist, at man ved at indføre respiratorpakken kan reducere hyppigheden af disse lungebetændelser med knap 50 % - og dette er nu også lykkedes i Horsens.

Det overordnede mål med Patientsikkert Sygehus er at nedbringe antallet af dødsfald med 15 % og antallet af skader med 30 %. På disse overordnede mål er det på nuværende tidspunkt for tidligt at konkludere noget statistisk, men på de 12 pakker man arbejder med, er man ved at opnå rigtig gode resultater. Eksempelvis er man blevet mere systematiske omkring at finde og behandle liggesår; pleje og fjerne katetre samt opspore og behandle blodforgiftning tidligt i forløbet.

For mere information
Projektleder Søren Schousboe Laursen på 7842 5038 eller Oversygeplejerske Marie-Louise Ulsøe 7842 5303