Kommunerne har sparet penge og patienterne slipper for genindlæggelser. Opfølgende hjemmebesøg har været en succes, og nu udvider Hospitalsenheden Vest succesordningen. Fra 1. marts omfatter den også de 65-77 årige.
 
Hospitalsenheden Vest igangsætter nu i samarbejde med kommunerne i hospitalets optageområde et tilbud om opfølgende hjemmebesøg til de 65–77 årige medicinske patienter. Hidtil har dette kun været et tilbud til +78 årige medicinske patienter i det hospital og kommunesamarbejde, der hedder Vestklyngen.

Grunden til at aldersgruppen udvides er, at det har været en stor succes med opfølgende hjemmebesøg. Dansk Sundhedsinstitut (DSI) har gennemført en omkostningsanalyse af ordningen, som viser at der er en besparelse på ca. 12.500 kr. for hver patient der modtager opfølgende hjemmebesøg og at antallet af genindlæggelser for denne gruppe kan nedsættes med ca. 10 pct.
 
Formålet med opfølgende hjemmebesøg er, at egen læge og hjemmesygeplejerske hører, hvordan det går efter udskrivelse fra hospital. Der bliver fulgt op på medicinændringer og anbefalinger fra hospitalet om fx genoptræning, og der bliver talt om, hvordan hverdagen skal fungere efter udskrivelsen.

Opfølgende hjemmebesøg omfatter:
- Ca. 1 uger efter udskrivelsen får borgeren besøg af egen læge og en hjemmesygeplejerske
- Ca.3 uger efter og igen efter 8 uger efter udskrivelsen er der opfølgning på første besøg, enten af egen læge og /eller hjemmesygeplejerske. Disse besøg kan foregå i patientens eget hjem eller i lægens praksis.

- Patienterne udtrykker stor tilfredshed med ordningen, de føler sig meget trygge ved opfølgende hjemmebesøg, hvor egen læge sammen med hjemmesygeplejerske kommer hjem i patientens egen stue og taler om udskrivelsen fra hospitalet og får lagt en plan fremadrettet, forklarer Kvalitetskonsulent Else Rose Hjortbak, Hospitalsenheden Vest.

Egen læge og hjemmesygeplejerskerne er også begejstrede for ordningen:
- Vi planlægger og udfører opgaverne sammen med lægerne, og det betyder, at også vores samarbejde styrkes. Jeg er glad for, at opfølgende hjemmebesøg nu udbredes til endnu flere patienter og håber at resten af landet følger efter, fortæller Else. K. Pedersen, sygeplejefaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Baggrunden for at lave disse opfølgende hjemmebesøg er sundhedsvæsenets ønske om at styrke sammenhængen mellem hospital, kommune og egen læge for at støtte ældre sårbare medicinske patienter.

Fakta:
Dansk Sundhedsinstitut (DSI) har i samarbejde med Vestklyngen designet projektet, og har evalueret de kommunaløkonomiske konsekvenser som fx kommunernes omkostninger til pleje og praktisk bistand. DSI har udarbejdet en delrapport, hvor der er fokus på sammenligning med resultater fra det studie fra Glostrup, som har inspireret til ordningen.

Dansk Sundhedsinstitut, DSI, foretager igen en omkostningsanalyse af opfølgende hjemmebesøg for den nye aldersgruppe, for at kunne dokumentere om det er en succes også for denne aldersgruppe.
Den strategi der er anvendt for at implementere opfølgende hjemmebesøg i Vestklyngen bliver nu anvendt i hele Region Midtjylland.