Hiv-test af patienter med bestemte sygdomme kunne medføre tidligere hiv-diagnose


Hiv-test af patienter med bestemte sygdomme kunne medføre tidligere hiv-diagnose.

Nyt studie viser en stærk sammenhæng mellem bestemte sygdomme og øget risiko for, at patienten har en uerkendt hiv-infektion. En ny hiv-screeningsstrategi baseret på disse sygdomme kunne medføre, at 2 ud af 5 patienter med uerkendt hiv-infektion diagnosticeres tidligere. Ud fra et lægefagligt synspunkt vil en hurtigere hiv-diagnose have den fordel, at patienternes prognose forbedres og risikoen for smittespredning reduceres.

Data fra det danske hiv-indikator studie viser, at adskillige sygdomme er forbundet med øget risiko for senere at få stillet en hiv-diagnose. Det drejer sig bl.a. om seksuelt overførte infektioner og virus-leverbetændelse, blodsygdomme, lungebetændelse, infektioner i nervesystemet, hud-infektioner, andre infektioner og stofmisbrug. Flere sygdomme var forbundet med en mere end 20 gange øget risiko for efterfølgende hiv-diagnose.

Studiet bygger udtræk fra danske medicinske databaser på mere end 37,000 personer fra den danske hiv-kohorte og en sammenlignelig gruppe af ikke-hiv-smittede.

Det er kendt, at en del af den øgede sygelighed og dødelighed blandt personer med hiv skyldes sen diagnose af hiv-infektionen og deraf følgende forsinket behandlingsopstart. Derfor kan tidlig identifikation af ny-smittede personer være en måde at reducere sygelighed og dødelighed på blandt folk med hiv. I dette studie, brugte forskerne hospitalsdiagnoser til undersøge specifikke sygdomme som mulige indikatorer for underliggende uerkendt hiv-infektion. Formålet var at undersøge sammenhængen mellem hospitalsdiagnoser og den efterfølgende risiko for at få stillet en hiv-diagnose.

Studiet viser at hiv-testning målrettet mod specifikke sygdomme kan bruges til opsporing af folk med udiagnosticeret hiv-infektion. Hvis indikator-baseret hiv-screening kombineres med tidlig opstart af hiv-behandlig, så er der mulighed for at kunne reducere både sygelighed og hiv-smittespredning.

Fakta
Resultaterne er publiceret i følgende original artikel: Morbidity and Risk of Subsequent Diagnosis of HIV: A Population Based Case Control Study Identifying Indicator Diseases for HIV Infection. Søgaard OS, Lohse N, Ostergaard L, Kronborg G, Røge B, Gerstoft J, Sørensen HT, Obel N. PLoS One. 2012;7(3):e32538. Epub 2012 Mar 5.

Flere informationer:
Læge ph.d. Ole Schmeltz Søgaard: 7845 2842 / 2721 5985