24. maj samles nogle af verdens førende forskere i Parkinsons sygdom, Deep Brain Stimulation og MEG-scanning for at få en bedre forståelse af, hvordan man i fremtiden kan forbedre behandlingen for Parkinsonpatienter.


24. maj samles nogle af verdens førende forskere i Parkinsons sygdom, Deep Brain Stimulation og MEG-scanning for at få en bedre forståelse af, hvordan man i fremtiden kan forbedre behandlingen for Parkinsonpatienter.

Hvordan virker elektroder i hjernen, så patienter med Parkinsons sygdom får færre rystelser? Og hvordan kan ny avanceret scanningsteknologi bidrage til større forståelse af neurologiske sygdomme som Parkinsons?

Det er nogle af spørgsmålene, forskere vil diskutere på den kommende forskningskonference Aarhus MEG Workshop 2012: MEG, DBS and Movement disorders.

- Ved at samle nogle af verdens førende forskere indenfor dyb hjernestimulation, MEG-scanning og Parkinsons sygdom, håber vi at komme et skridt videre med forståelsen af en sygdom, som vi reelt ikke ved ret meget om, fortæller en af arrangørerne post doc Erik Johnsen, Aarhus Universitet, om baggrunden for at tage initiativ til konferencen.

Man har de sidste 15 år behandlet patienter med fremskreden Parkinson-sygdom ved at indoperere elektroder i hjernen – såkaldt dyb hjernestimulation. Metoden betyder, at patienterne slipper for de værste rystelser og får bedre bevægelighed.

Ny scanningsteknologi giver ny viden
Endnu ved forskerne dog ikke ret meget om, hvad der sker i hjernen ved dyb hjernestimulation. MEG-scanninger, som den nye avancerede scanningsteknologi hedder, ser ud til at kunne give nogle af de svar, som forskerne indtil nu har savnet:

- Det er fantastisk, at teknologien nu gør det muligt at scanne hjernen, så vi også kan se, hvad elektroderne gør ved hjernen, og hvordan hjernens nerveceller taler sammen. Fordi forskning med MEG-scanninger er ny er der dog også et stort behov for at dele erfaringerne på dette område. Vi håber, at denne konference kan være med til at samle viden om krydsfeltet mellem dyb hjernestimulation, magnetfelter og neurologiske sygdomme, forklarer han.

Ca. 6000 danskere lider i dag af Parkinsons sygdom. Sygdommen rammer ofte mennesker over 60 år. Med den stigende ældrebyrde er der god grund til at forske mere i, hvordan man kan hjælpe denne voksende patientgruppe, afslutter Erik Johnsen.

Yderligere oplysninger
Kontakt
  • Postdoc, ph.d., Erik Johnsen, Aarhus Universitet, tlf. 2092 6618 / erik.johnsen@ki.au.dk 
  • Professor, Overlæge dr.med. Karen Østergaard, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7846 3288 / kareoest@rm.dk