Borgeren er i centrum ved nyt Sundhedscenter. Det bygger på et enestående samarbejde mellem kommune og region.


I onsdag, den 16. maj, blev Randers Sundhedscenter officielt åbnet. Det skete med HKH Kronprins Frederiks deltagelse. Sundhedscenteret er placeret centralt i byen og indeholder både kommunale, regionale og private sundhedstilbud.

Der blev kastet ekstra glans over indvielsen af Randers Sundhedscenter, da Kronprinsen havde sagt ja til at stå for at klippe det røde bånd og indvie centret, som med sine tilbud er det mest komplekse og omfattende i landet.
Kronprinsen mindede i sin tale om, at han for to år siden havde været med til at indvie Randers Elitesportscollege. Som navnet antyder, er det et center til spidsen indenfor sporten. Nu skulle han indvie så et center for bredden – og for deres sundhed. Sammen fortæller det om viljen til i Randers at ville sundhed og sundt liv.

Støtten til et sundt liv
Forinden havde Randers’ borgmester Henning Jensen i sin tale fortalt om målet med at støtte og fremme en sund livsstil. Det kommunale sundhedsarbejde begyndte med Kommunalreformen, hvor kommunerne fik overdraget en større del af ansvaret for borgernes sundhed. I 2006 indgik Randers Kommune og region Midtjylland en stor samarbejdsaftale. Sundhedshuset er den foreløbige top på dette samarbejde.
Randers Sundhedshus tager borgerne ind fra den første jordemoderundersøgelse – og er så med til at give sit områders borgere en hånd til at fortsætte et sundt liv, sikre genoptræning efter sygdomsperioder og hospitalsindlæggelser – og til den nødvendige rehabilitering. Der er mange visioner i dette fælles samarbejde, som borgmesteren takkede regionen og de kommunale afdelinger og dets ansatte for.

Sundheden hænger sammen
– Sundhedscentret er en ny måde at tænke sundhed på. Her viser vi vejen for, hvordan region og kommune i samarbejde kan skabe nye visionære løsninger til stor gavn for den enkelte borger, sagde en stolt Bente Nielsen, 1. næstformand for Region Midtjylland.
Hun var stolt over den måde, man her havde fået samlet sundhedsydelser, som for borgerne logisk hænger sammen. Det kan være med til at sikre kvaliteten hos den enkelte borger. Men også for behandlerne, der nu bliver tættere samlet og dermed bedre kan samarbejde og lære af hinanden på tværs af faggrænser.
¬I sundhedscentret spiller borgeren selv hovedrollen, sagde Bente Nielsen og omtalte de aktiviteter fra træning og motion over ryge-stops-kurser til undervisning i sundkost. Det kan fagpersoner nu på tværs af faggrænser arbejde med.
– Det er vigtigt, at huske på, at ingen af os starter med samme vilkår. Ikke kun når det kommer til materiel velfærd, men også om de muligheder vores krop er udstyret med. For enkelte kan det betyde, at det bliver tungt og uoverskueligt at bære ansvaret for sin sundhed, sagde regionens repræsentant og fortsatte:
– Sundhedsområdet er et af de områder, hvor den sociale ulighed træder tydeligst frem. Regionsrådet og Randers kommune er enige om at arbejde for, at Randers kommune bliver en modelkommune, som andre kommuner kan søge inspiration ved, når de skal udvikle forebyggende tilbud på sundhedsområdet. Og jeg er sikker på, at de især vil kigge her på sundhedscentret.

Se og hør mere om indvielsen og visionerne for det nye sundhedscenter i Randers.