Ældre der tager et dagligt tilskud af kalk og D-vitamin lever længere. Det er konklusionen på den hidtil største undersøgelse inden for området.


Ældre der tager et dagligt tilskud af kalk og D-vitamin lever længere. Det er konklusionen på den hidtil største undersøgelse inden for området.

”I den seneste tid har der været meget tale om at tilskud af kalk med eller uden D-vitamin kan øge risikoen for hjertekarsygdom. Vores undersøgelse viser, at et tilskud af kalk og D-vitamin overordnet har en gavnlig effekt på ens helbred. Undersøgelsen er derfor beroligende for de tusinder af danskere som dagligt tager tilskud af kalk og D-vitamin for at forebygge knoglebrud”, fortæller overlæge, dr.med. Lars Rejnmark fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som sammen med 17 andre internationale forskere har lavet undersøgelsen.

I undersøgelsen deltog mere end 70.000 ældre mænd og kvinder fra Danmark, Norge, England, USA og Australien.

9 % færre dødsfald
I op til 7 år fik deltagerne efter lodtrækning enten tilskud af kalk i kombination med D-vitamin, D-vitamin alene, placebo eller ingenting. Undersøgelsen viste, at der blandt deltagere, som fik tilskud af kalk og D-vitamin var 9 % færre dødsfald end blandt deltagere, som ikke fik tilskuddet.

I en tidligere undersøgelse har samme gruppe af forskere vist, at et tilskud af kalk og D-vitamin også mindsker risikoen for knoglebrud i ryggen og i lårbenet.

”Når tilskud med kalk og D-vitamin både mindsker risikoen for knogleskørhed og forlænger levetiden er der god grund til fortsat at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at ældre danskere dagligt bør tage tilskud af kalk og D-vitamin”, understreger Lars Rejnmark.

Overbevisende resultater
Undersøgelsen er lavet som et såkaldt randomiseret studie, hvor der blev trukket om, hvilke deltagere der skulle have tilskud med kalk og D-vitamin og hvilke der skulle have placebo. Denne metode er videnskabeligt bedre end tidligere undersøgelser, hvor man har fulgt personer, der selv havde valgt, om de ville anvende tilskud med kalk og D-vitamin:

”Selvom det lyder som lidt af en spidsfindighed, gør det en kæmpe forskel” forklarer Lars Rejnmark og fortsætter ”på grund af lodtrækningen viser vores undersøgelse, at der er en årsags-virkningssammenhæng mellem det at tage tilskud af kalk og D-vitamin og en mindsket dødelighed – i videnskabelig sammenhæng er vores resultater derfor så overbevisende, som de overhovedet kan blive. I vores undersøgelse ville man redde et liv, hvis 151 deltagere tog kalk og D-vitamin i 3 år”.

Foruden forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, har der fra Danmark også deltaget forskere fra Syddansk Universitet i undersøgelsen.
Undersøgelsen er netop offentliggjort af det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.


Reference:
Rejnmark L, Avenell A, Masud T, Anderson F, Meyer HE, Sanders KM, Salovaara K, Cooper C, Smith HE, Jacobs E, Torgerson D, Jackson RD, Manson JE, Brixen K, Mosekilde L, Robbins JA, Francis RM, Abrahamsen B. Vitamin D with Calcium Reduces Mortality: Patient Level Pooled Analysis of 70,528 Patients from Eight Major Vitamin D Trials. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2012. E-pub ahead of print.

Yderligere oplysninger
  • Lars Rejnmark, tlf. 2332 9135 / rejnmark@post6.tele.dk
  • Overlæge, ph.d., dr.med., Speciallæge i intern medicin: Endokrinologi. Adjungeret lektor i endokrinologi, Aarhus Universitet, Medicinsk-Endokrinologisk Afdeling, Århus Universitetshospital