De såkaldte NSAID-præparater mere end fordobler risikoen for at få blodpropper i benene og lungerne, viser forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Ibuprofen, Bonyl og Voltaren. Alt sammen eksempler på smertestillende medicin, som rigtig mange danskere har prøvet at tage – mod gigt, muskelsmerter, høj feber eller betændelsestilstande. Alene det årlige forbrug i Danmark overstiger 350 mio. kr.

Men nu viser forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, at denne type medicin – også kaldet NSAID-præparater – øger risikoen for blodpropper i benene og lungerne.

Forskere fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital undersøgte mere end 8.000 patienter, som mellem 1999 og 2006 fik diagnosticeret en blodprop i benene eller lungerne. Dernæst undersøgte forskerne, om disse patienter havde fået udskrevet recepter på NSAID-præparater. Og endelig blev hver af disse patienter sammenlignet med 10 kontrolpersoner af samme køn og alder.

- Resultaterne viste, at risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger er mere end fordoblet hos de patienter, der tager NSAID-præparater, siger Morten Schmidt, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

- Vi observerede en øget risiko både ved kort og lang tids brug samt for alle de forskellige typer af NSAID.

Morten Schmidt har for nylig fået den såkaldte Mannucci Award for sin videnskabelige artikel om resultaterne. Mannucci Award er en pris, som International Society on Thrombosis and Haemostasis tildeler unge, lovende forskere.

- Vores studie tilføjer yderligere information om de bivirkninger, der er forbundet med brug af NSAID. Tidligere har disse smertestillende præparater vist sig at øge risikoen for bl.a. hjerteflimmer, og blodpropper i hjertet, fortæller Morten Schmidt og tilføjer:.

- Det vil dog stadig være op til den enkelte patient i samarbejde med sin egen læge at opveje fordele og ulemper ved NSAID-præparaterne.

Læs den videnskabelige artikel om forskningsresultaterne.

FAKTA om NSAID-præparater

  • NSAID-præparater udgør en stor gruppe lægemidler med relativt ens, betændelsesdæmpende virkning
  • De bruges ved en lang række sygdomme og er specielt effektive ved lidelser i muskel- og knoglesystemet
  • NSAID-præparater er ikke antibiotika og hjælper derfor ikke imod infektioner forårsaget af bakterier
  • De sælges både uden recept i svage doser og med recept i højere doser
  • NSAID-præparater har tre vigtige funktioner, som man udnytter ved behandling: Betændelsesdæmpende effekt, smertestillende effekt og febernedsættende effekt 


Yderligere oplysninger:
Morten Schmidt, læge og ph.d.-studerende, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, mail: msc@dce.au.dk