Tre ”opskrifter” skal mindske antallet af patienter, der bliver mere syge af at komme på hospitalet.

Hver fjerde patient kommer ud for en mindre skade under indlæggelse på hospital. Eksempelvis liggesår eller infektion i et operationssår. Det viser en opgørelse fra projektet Patientsikkert Sygehus.

Langt de fleste af skaderne, 96 %, er forbigående, men der er alligevel god grund til at gøre en indsats for at undgå skaderne, der er til stor gene for patienterne og ofte fører til længere indlæggelse eller genindlæggelse af patienten.

Siden 2010 har fem danske hospitaler, heriblandt Hospitalsenheden Horsens i Region Midtjylland, afprøvet og videreudviklet 12 pakker med opskrifter på, hvordan man undgår skader, så patienterne får den bedst mulige behandling.

Tre af pakkerne er nu så gennemtestede, at de skal udbredes til hospitalerne i hele Region Midtjylland. De tre pakker handler om, hvordan man undgår, at patienterne får trykskader eller liggesår, blodforgiftning eller komplikationer i forbindelse med operation.

- Medarbejderne på hospitalerne gør allerede rigtig meget for at undgå sådanne skader, men det sker desværre alligevel, at patienter oplever en komplikation. Med pakkerne bliver der sat øget fokus på, hvordan man reducerer eller helt undgår skaderne til gavn for patienterne, siger Ole Thomsen, direktør i Region Midtjylland.  

Pakkerne beskriver de bedste internationale standarder inden for hvert område. Opgaven går nu ud på at få disse standarder til at fungere på alle hospitaler i hele regionen, så alle patienter får den bedste behandling hver gang. Til det formål kan der bruges mange forskellige hjælpemidler som tjeklister, lommekort eller IT-understøttelse.

Læger og sygeplejersker fra hele Region Midtjylland mødes derfor torsdag den 30. august 2012 i Horsens, hvor de tre pakker - og de gode erfaringer - vil blive givet videre.

Pressen er velkommen ved arrangementet, der finder sted torsdag den 30. august kl. 11:30 – 16:00 i Auditorium A, VIA University College, Chr.M. Østergaards vej 4, 8700 Horsens.

Fakta:

  • • Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
  • • Fem sygehuse, et i hver region, deltager i et pilotprojekt, der afprøver og tilpasser de retningslinjer og hjælpemidler, der kan fremme patienternes sikkerhed. Hospitalsenheden Horsens deltager for Region Midtjylland.
  • • Målet for alle hospitalerne i Region Midtjylland er at reducere dødeligheden og genindlæggelse efter kirurgiske indgreb med 20 %, dødeligheden af blodforgiftning med 15 % og helt undgå, at patienter får tryksår.
  • • Se mere på www.sikkerpatient.dk

Flere oplysninger:

Direktør Ole Thomsen, Region Midtjylland, tlf. 7841 0040.
E-mail: Ole.thomsen@stab.rm.dk

Regional risikomanager Peter Barner, Kvalitet og sundhedsdata, Region Midtjylland, Tel. 7841 2312 / 2917 1105

Region Midtjyllands pressevagt svarer alle hverdage fra kl. 8 til kl. 17 på tlf. 7841 0666