Politikerne i regionsrådet har mandag fået en orientering om brugen af syntetiske kirurgiske net ved kvinder med underlivsproblemer.

Ugeskrift for Læger bringer den 20. august en artikel om alvorlige komplikationer og langsigtede bivirkninger i forbindelse med anvendelse af syntetiske kirurgiske net, der kaldes mesh, til behandling af kvinder med tilbagefald i behandlingen af nedsunken livmoder. Regionsrådet i Region Midtjylland har i dag, 20. august, fået følgende orientering:

Administrationen har dags dato taget kontakt til Aarhus Universitetshospital, der som eneste hospital i Region Midtjylland foretager denne behandling, med henblik på at afklare, hvor mange kvinder der har fået operationen i Region Midtjylland siden 2006. Ligeledes er hospitalet blevet spurgt om, hvorvidt der er set komplikationer, som det blev beskrevet i artiklen.

Af redegørelsen fra Aarhus Universitetshospital fremgår det, at Region Midtjylland siden 2006 har opereret 56 kvinder, hvoraf 15 er opereret i 2011 og 2 kvinder er opereret i 2012.

Aarhus Universitetshospital oplyser at behandlingen med mesh startede i 2006 som deltagelse i et nordisk multicenterstudie.
Behandlingen blev først anvendt rutinemæssigt efter resultater derfra forelå to år senere.

Ud af de 56 patienter, der blev opereret i Region Midtjylland i perioden 2006 til 2012, er der registreret 3 patienter med operationskrævende komplikationer (erosion, dvs. gennemvækst af slimhinden i skeden). Alle tre er blevet behandlet for deres bivirkninger.

Aarhus Universitetshospital oplyser at alle de 56 kvinder er blevet behandlet efter informeret samtykke og information om risici ved operationen. Efter operationerne er alle kvinder blevet fulgt med ambulant kontrol.

Aarhus Universitetshospital har, inden Ugeskrift for Læger bragte artiklen, taget initiativ til at indkalde alle 56 kvinder til kontrol, med henblik på at imødekomme eventuel utryghed. Dette vil i lyset af artiklen i Ugeskrift for Læger blive fremskyndet.

Ydermere sender Aarhus Universitetshospital i morgen tirsdag den 21. august 2012 et brev til alle 56 kvinder indeholdende information om, at de bliver indkaldt om kort tid til kontrol og hvorfor.

Brevet indeholder desuden kontaktoplysninger, således patienterne efter behov kan henvende sig til Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.