Otte kommuner samarbejder om at udvikle bostøtte til voksne med ADHD. Det har ført til nye tilbud om åben café, madklub, støtte via smartphone mm. og styrket samarbejdet mellem de forskellige faggrupper, der hjælper voksne med ADHD.

Otte kommuner har siden 2010 samarbejdet om at udvikle den specialiserede bostøtte til voksne med ADHD. Det har ført til nye tilbud om åben café, madklub, støtte via smartphone mm. og styrket samarbejdet mellem de forskellige faggrupper, der hjælper voksne med ADHD. Kommunerne er del af et netværk under Jysk Socialforsknings- og Evalueringssamarbejde (JYFE). Netværket holder konference om ADHD  den 28. september.

Otte midt- og nordjyske kommuner har i et par år deltaget i et netværk under Jysk Socialforsknings- og Evalueringssamarbejde (JYFE) med det formål at udvikle den specialiserede bostøtte til voksne med ADHD. Èt af de lovende projekter går ud på at undersøge om smartphones kan bruges som redskab til at gøre voksne med ADHD mere selvhjulpne. ”Projekt Remind” som det kaldes foregår i Skanderborg Kommune, hvor 23 deltagere fra tre forskellige socialpsykiatriske støttetilbud deltager.

Projekt Remind
Projekt Remind sigter på at udvikle og afprøve smartphones med særligt tilpassede programmer. Formålet er at undersøge om borgere med en opmærksomhedsforstyrrelse som ADHD eller med et rusmiddelmisbrug kan bruge telefonen til at skabe øget struktur og støtte i hverdagen. Eksempelvis får én beboer hjælp til at komme ud af sengen om morgenen. Hun har fundet frem til en applikation, hvor man skal løse en regneopgave, før vækkeuret slukker.

- Vækkelyden bliver bare højere og højere, indtil man har trykket det rette svar ind, fortæller beboeren, som ønsker at være anonym, da hun synes det er pinligt ikke at kunne komme op af sengen om morgenen. Hun er derfor godt tilfreds med nu at få hjælp af smartphonen, frem for at en medarbejder skal ringe for at få hende op hver morgen.

- I starten udtrykte nogle af borgerne en berøringsangst over for telefonen. Men efter et par måneder var de mere trygge og kunne prøve sig frem. De bruger smartphonen til en række forskellige ting, fx hjælper timerfunktionen til færre konflikter med deres børn, fordi de er blevet bedre til at holde aftaler og overraskende mange har glæde af prisberegneren, som gør det nemmere for dem selv at håndtere indkøb, fortæller projektleder Tina Sønderskov fra Skanderborg Kommunes Fagsekretariat for Ældre og Handicap.

Faldende behov for støtte
Projekt Remind gennemføres af Skanderborg kommune. Metodecentret står for en evaluering af projektet i samarbejde med CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, som også varetager sekretariatsfunktionen for JYFE. Evalueringen undersøger om telefonerne kan medvirke til, at borgerne bliver mere selvhjulpne og om de får brug for mindre støttetid fra kommunen.

De foreløbige resultater tyder lovende.
- Tidsregistreringen gennem de seneste seks måneder viser, at borgerne har reduceret deres behov for fuld støtte fra personalet. Interviews med borgere og medarbejdere tegner desuden et billede af, at borgerne oplever at være mere selvhjulpne på de områder, hvor de før havde behov for støtte, fortæller konsulent Christiane Bundegaard Petersen fra CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling. Hun understreger dog, at projektet skal køre i alt ét år, før resultaterne kan opgøres endeligt.

Erfaringer deles på konference
Projektet er blot et af mange projekter, der præsenteres på en konference fredag den 28. september i Aarhus. Her vil medarbejdere fra en række kommuner fortælle om igangværende udviklingsprojekter. Desuden præsenteres den seneste forskning på ADHD-området og Socialstyrelsen fortæller om aktuelle indsatser.

Flere eksempler på udviklingsprojekter
Viborg Kommune: ADHD-Teamet har etableret en uvisiteret ADHD-Café for borgere med ADHD, kontaktpersoner og pårørende. Caféen foregår i midtbyen hver mandag 15-17.

Struer Kommune: Borgere med ADHD mistrives, når der er kaos omkring dem. ADHD-teamet har derfor bl.a. arbejdet med et ”opvaskeprojekt”, der skal hjælpe borgeren med at få styr på sin opvask, så man kan finde et krus til kaffen.

Favrskov Kommune: Har etableret en madklub med psykoeducation til unge med ADHD og Asperger.

De øvrige kommuner, der er en del af netværket er: Jammerbugt, Hjørring, Ringkøbing-Skjern samt Herning kommuner. Men også Aalborg og Aarhus deltager med oplæg på konferencen. Læs mere om konferencen i vedhæftede program. Læs mere om JYFE på www.jyfe.dk

Yderligere information
Christiane Bundegaard Petersen, konsulent, CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, tlf. 7841 4038, mob. 5383 4828, mail:
christiane.petersen@stab.rm.dk
Tina Sønderskov, projektleder, Skanderborg Kommune, mob. 2059 8210, Mail: Tina.Sonderskov.Nielsen@skanderborg.dk