Nye muligheder for undervisning og dialog mellem operationsstue og auditorium på Aarhus Universitetshospital.

Vil man være en dygtig kirurg, må man studere, hvordan andre dygtige kirurger gør; man kommer kun en del af vejen ved at gå til forelæsninger. Derfor indviede Aarhus Universitetshospital 1. november en hypermoderne operationsstue, som er spækket med moderne kameraer, lyd og skærme, som gør det muligt at deltage i operationer fra hospitalets auditorier.

- Vi får ideelle betingelser for at afholde videotransmitterede møder og workshops, og det vil kunne give et afgørende løft til den faglige dialog med vores opererende kolleger på andre hospitaler, siger professor Axel Forman, der er en af Danmarks førende eksperter i operationer mod endometriose.

- Som noget af det første indgår vi et samarbejde med om at transmittere lyd og billede mellem Aarhus og tilsvarende højt specialiserede centre i Østrig og Schweiz. Samtidig giver OR1-operationsstuen os helt nye muligheder for at tiltrække de største eksperter til at undervise og demonstrere kirurgiske teknikker.

Operationsstuen er blevet renoveret og udstyret med højteknologisk udstyr til kikkertkirurgi i samarbejde med KARL STORZ Endoskopi, samtidig er operationsstuen designet efter personalet ønsker, så indretningen understøtter moderne arbejdsgange på en operationsstue.

- For KARL STORZ Endoskopi vil samarbejdet med Aarhus Universitetshospital kunne føre til forbedret behandling af endometriose patienter gennem udvikling af nye kirurgiske instrumenter samt internationalt samarbejde mellem kirurgerne – begge er nøgleområder for KARL STORZ, siger Morten Ralbjerg - adm. direktør KARL STORZ Endoskopi Danmark A/S.

Alt udstyr er ergonomisk udformet og kan betjenes fra en steril computerskærm. Lys og tv-skærme kan placeres og tilpasses personalets behov, så det ikke blænder. På en tv-skærm, der er indbygget i operationsstuens væg, kan kirurgen – samtidig med operationen – få vist skanninger og røntgenbilleder af patienten.

- Gennem års konstant innovation har KARL STORZ Endoskopi udviklet den integrerede operationsstue OR1, hvor billede, lyd og styring af de endoskopiske produkter er integreret med henblik på maksimal workflow på operationsstuen og optimering af patientsikkerheden, siger Dominik Kohler – Regional Director OR1 Projects Sales North & West Europe.

Alle optagelser er i fuld HD-kvalitet og bliver lagret på en server, hvorfra de kan hentes til f.eks. dokumentation, undervisningsbrug eller konferencer. En rød ’on air’-lampe lyser, når der transmitteres fra operationsstuen, og personalet på operationsstuen kan til enhver tid kan afbryde en udsendelse.

Har kirurgen under en operation behov for råd fra en mere erfaren kollega, kan kollegaen fra sin pc logge sig ind på operationsstuens kameraer og rådgive kirurgen fra sit kontor – eller hjemmefra.

Videotransmitterede operationer er i udlandet blevet meget almindelige indslag på kongresser, seminarer og uddannelses-arrangementer, hvor en international ekspert opererer samtidig med, at han skridt for skridt demonstrerer og forklarer, hvordan han gør.

- Hvis kirurgiske specialister på danske universitetshospitaler skal udvikle deres teknik og kvalitet sammen med de bedste i verden, så må vi også træne os i at optræde live fra en operationsstue, og det får nu vi rig mulighed for at øve os i, sige Axel Forman.

Operationsstuen skal først og fremmest bruges til gynækologiske operationer, og den blev indviet torsdag 1. november ved en livekirurgisk dag på Aarhus Universitetshospital arrangeret i samarbejde med firmaet Karl Storz Endoskopi, der har været totalleverandør af det avancerede udstyr på operationsstuen.


Yderligere information

  • Professor Axel Forman, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Y, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7845 3312
  • Direktør Morten Ralbjerg, Karl Storz Endoskopi Danmark, tlf. 4516 2600