Region Midtjylland har ikke lægemangel, det er fordelingen der er skæv. Region Midtjylland har et overskud af praktiserende læger. Det viser en høring blandt de praktiserende læger, som samlet mener, at de kan tage knap 110.000 flere patienter.

 – men en skæv fordeling

Region Midtjylland har et overskud af praktiserende læger. Det viser en høring blandt de praktiserende læger, som samlet mener, at de kan tage knap 110.000 flere patienter.

For andet år i træk har Region Midtjylland spurgt de over 840 praktiserende læger i regionen, om hvor mange patienter de højest ønsker tilmeldt deres lægepraksis. Og igen i år har de praktiserende læger plads til flere patienter:

- Samlet kan lægerne tage hele 109.314 ekstra patienter. Det svarer til et overskud på 68 fuldtidspraktiserende læger, siger vicedirektør i Region Midtjylland Kjeld Martinussen.

Høringen viser også, at der er plads til flere patienter i samtlige kommuner i regionen. Udover den ekstra patientkapacitet blandt de praktiserende læger i regionen har flere færdiguddannede speciallæger endnu ikke nedsat sig som praktiserende læger. Dette til trods for, at der er opslået stillinger ved nogle lægepraksis i regionens yderområder.

- En stor del af den gruppe læger bor i Aarhus, og vi kan se, de ønsker at nedsætte sig max 30 km fra Aarhus. Vi vil derfor gerne – sammen med PLO-Midtjylland – prøve at motivere de unge læger til at søge længere væk, for det er jo ikke i Aarhus, der er brug for flere praktiserende læger, siger Kjeld Martinussen.

Den ekstra lægekapacitet er derfor reelt større end høringen viser.

Skæv fordeling af praktiserende læger
De praktiserende læger i regionens østlige del har i gennemsnit færre patienter per læge sammenlignet med resten af regionen. Eksempelvis har en gennemsnitlig læge i Silkeborg 1345 patienter, mens en gennemsnitlig læge i Ringkøbing-Skjern har 1681 patienter.

Forskellen skyldes bl.a. den såkaldte ”delepraksis-ordning”, hvor to læger deler en fuldtidsstilling, som er særligt udbredt i fx Silkeborg, Skanderborg, Favrskov og Aarhus.

- Vi vil meget gerne foreslå PLO-Midtjylland, at vi sammen arbejder på at sikre en mere rimelig fordeling af lægekapaciteten i regionen, siger Kjeld Martinussen, og fortsætter:

- Vi synes ikke det er rimeligt, at nogle læger løber unødigt stærkt, mens andre kan arbejde på deltid.

Fakta om lægedækningshøringen:

  • Regionen har i perioden 28. september til 15. oktober foretaget en høring af samtlige lægepraksis i Region Midtjylland, hvor de praktiserende læger bl.a. er blevet spurgt om, hvor mange patienter de højest ønsker tilmeldt deres praksis. 
  • Hele 77 % af lægepraksis i regionen kan tage flere patienter. Samlet kan de praktiserende læger tage 109.314 flere patienter, end de pt. har tilmeldt.
  • Der er indkommet svar fra ca. 80 % af lægepraksis. Praksis som ikke har besvaret høringen antages at kunne tage det nuværende patientantal eller minimum 1600 patienter pr. kapacitet. De praktiserende læger er informeret om denne procedure inden lægehøringen blev foretaget.
  • Ringkøbing-Skjern kommune har med et gennemsnit på 1681 flest patienter pr. læge. Det er hele 336 flere end Silkeborg, som med 1345 patienter pr. læge har færrest.
  • Der er stor forskel i udbredelsen af delepraksis. Der er flest i Silkeborg, hvor hele 36 % af alle praksis er delepraksis.


Kontaktoplysninger